Zoeken

Niets is zo veranderlijk en nergens wordt zo vaak over gesproken als het weer. Als je ergens komt en je begint een praatje dan heb je het hier al snel over. De boeren willen liever regen na een periode van droogte, maar mensen die op vakantie gaan willen juist veel zon en droogte. Zo is er altijd wel iets te wensen over dit interessante onderwerp. Op Actueel lees je alles over de actuele weersverwachtingen. 

Lees het actuele weer op deze site

De een houdt van regen en wind, terwijl de ander van zon en hoge temperaturen houdt. Maar wat is dat nou eigenlijk, het weer? We bedoelen hiermee hoe een bepaalde toestand in de atmosfeer op een bepaalde plek is. We gaan dan in ieder geval uit van drie elementen: temperatuur, neerslag en wind. Dit alles vat je samen in een bericht die je op deze site kunt plaatsen. 

Het actuele nieuws over: weerelementen, verwachtingen en klimaten

Zoals gezegd zijn de neerslag, temperatuur, wind en mate van bewolking erg belangrijk om een weerbericht te maken. Echter, er wordt nog met veel meer elementen rekening gehouden. Je moet hierbij denken aan: de luchtdruk, de luchtvochtigheid, de soort bewolking en het zicht. Daarnaast zijn er ook nog de bijzondere verschijnselen. Hier bedoelen we bijvoorbeeld een flinke onweersbui mee, of stevige ijzel. Zelfs zand en stof uit de Sahara (of andere gebieden) kan van invloed zijn. 

De weersverwachting is een van de belangrijkste dingen die ons mensen bezighoudt, want je hebt hier dagelijks mee te maken. Veel mensen vergeten vaak dat het om een verwachting of voorspelling gaat en dat het helemaal niet zeker is dat het er ook daadwerkelijk zo uitgaat zien. Gelukkig werken meteorologen tegenwoordig met zeer nauwkeurige technische middelen. Vooral door de komst van satellieten kunnen we nu al op hele korte termijn het actuele weer op een bepaalde plek voorspellen. De verwachting is dat dit in de toekomst alleen maar nauwkeuriger wordt, dus wie weet is het gemopper bij een onverwachte regenbui in de toekomst voorbij.

Veel mensen vinden het lastig om het weer en het klimaat uit elkaar te houden. In principe is dit echter vrij eenvoudig. Bij het weer hebben we het over een actuele korte periode van één of meerdere dagen. Bij een klimaat meten we de gegevens van de afgelopen dertig jaar van een bepaalde plek. De uitkomst van die metingen vertelt ons om welk klimaat het gaat. Nederland ligt aan zee en daarom is de invloed van deze heel groot. Door de overheersende windrichting (zuidwest) die van zee komt, hebben wij te maken met koele zomers en zachte winters. Dit noemen we een gematigd zeeklimaat.  

Wil jij zelf een bericht plaatsen op Actueel.nl

Ben jij zelf een (amateur) meteoroloog en wil je een bericht op deze site plaatsen? Dat kan. Je hoeft in de tekst alleen maar een link te plaatsen waarmee je verwijst naar de categorie. Daarvoor in de plaats mag je twee uitgaande links in het bericht verwerken. Meer weten over je eigen bericht plaatsen? Kijk dan bij “Artikel Aanmelden”.

Weersverwachting

Verwachting voor vandaag en morgen

De bewolking neemt snel toe en vanavond gaat het van het zuidwesten uit regenen. In het noorden en oosten gaat de regen over in natte sneeuw. De temperatuur ligt rond 5°C. De wind is zuidoostelijk en zwak tot matig, aan de kust vrij krachtig tot krachtig.

Komende nacht trekt het gebied met regen noordoostwaarts. In het noordoosten valt natte sneeuw en zou het kortstondig even glad kunnen worden. In de loop van de nacht wordt het van het westen uit droog en klaart het op. Langs de westkust is nog wel een enkele bui mogelijk. De minima liggen rond 3°C. De wind is zuidwestelijk, matig tot vrij krachtig, aan de kust krachtig tot hard, 6-7 Bft.

Morgen overdag zijn er zonnige perioden. Langs de westkust is er meer bewolking en daar is nog een bui mogelijk. De maxima liggen rond 7°C. De zuid- tot zuidwestenwind is matig, in de kustgebieden vrij krachtig, aan de kust krachtig en aan de noordwestkust af en toe hard, 7 Bft. (Bron: KNMI)

Uitgifte: 07/12/2021 15.10 uur LT

   

Buienradar

Overdag is het meest droog en in de donkere uurtjes valt deze dagen wat neerslag. Het zal meest regen zijn, maar er zijn ook regio's waar natte sneeuw zal vallen. De rest van de week blijft het overigens wisselvallig en in het weekend wordt het geleidelijk zachter en raken voorlopig we de neerslag met winterse trekjes kwijt.Vanavond is het eerst nog op veel plaatsen droog, maar al snel trekt een regengebied van zuidwest naar noordoost over ons land. In het noorden en oosten kan de regen nog even overgaan in natte sneeuw. In het noordoosten kan het daardoor nog even wit en plaatselijk glad worden. Het waait vanavond stevig door; de zuidoostenwind is matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig tot hard. Vannacht wordt het vanuit het zuidwesten droog en klaart het op. Langs de westkust bestaat er nog wel kans op een bui. De temperatuur varieert van 4 graden langs de kust tot 2 graden in het oosten van het land. Tijdens natte sneeuw in het noordoosten ligt de temperatuur dichtbij het vriespunt, en dus kan het daar nog lokaal glad zijn. De wind ruimt van zuidoost naar zuid en waait matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig, in het noordwestelijk kustgebied krachtig of hard. Morgen is het aardig weer met zonnige perioden. Het blijft vrijwel overal droog. Alleen langs de westkust blijft kans op een bui, maar in de middag wordt het ook daar droog. De middagtemperatuur komt uit op een graad of 6. De blijft onverminderd doorwaaien uit zuidelijke richtingen en is matig, langs de kust vrij krachtig of krachtig. In het noordwestelijk kustgebied is de wind krachtig tot hard (6-7 Bft).De dagen daarna is het even gedaan met het zonnige weer. Het blijft aan de wisselvallige kant, met vooral op vrijdag flink wat neerslag. Regionaal kan dan ook winterse neerslag vallen. De middagtemperatuur blijft onveranderd rond 6 graden hangen. In het weekend wordt het langzaam maar zeker zachter en op zondag wordt op sommige plekken de 10 graden aangetikt.