Zoeken

Niets is zo veranderlijk en nergens wordt zo vaak over gesproken als het weer. Als je ergens komt en je begint een praatje dan heb je het hier al snel over. De boeren willen liever regen na een periode van droogte, maar mensen die op vakantie gaan willen juist veel zon en droogte. Zo is er altijd wel iets te wensen over dit interessante onderwerp. Op Actueel lees je alles over de actuele weersverwachtingen. 

Lees het actuele weer op deze site

De een houdt van regen en wind, terwijl de ander van zon en hoge temperaturen houdt. Maar wat is dat nou eigenlijk, het weer? We bedoelen hiermee hoe een bepaalde toestand in de atmosfeer op een bepaalde plek is. We gaan dan in ieder geval uit van drie elementen: temperatuur, neerslag en wind. Dit alles vat je samen in een bericht die je op deze site kunt plaatsen. 

Het actuele nieuws over: weerelementen, verwachtingen en klimaten

Zoals gezegd zijn de neerslag, temperatuur, wind en mate van bewolking erg belangrijk om een weerbericht te maken. Echter, er wordt nog met veel meer elementen rekening gehouden. Je moet hierbij denken aan: de luchtdruk, de luchtvochtigheid, de soort bewolking en het zicht. Daarnaast zijn er ook nog de bijzondere verschijnselen. Hier bedoelen we bijvoorbeeld een flinke onweersbui mee, of stevige ijzel. Zelfs zand en stof uit de Sahara (of andere gebieden) kan van invloed zijn. 

De weersverwachting is een van de belangrijkste dingen die ons mensen bezighoudt, want je hebt hier dagelijks mee te maken. Veel mensen vergeten vaak dat het om een verwachting of voorspelling gaat en dat het helemaal niet zeker is dat het er ook daadwerkelijk zo uitgaat zien. Gelukkig werken meteorologen tegenwoordig met zeer nauwkeurige technische middelen. Vooral door de komst van satellieten kunnen we nu al op hele korte termijn het actuele weer op een bepaalde plek voorspellen. De verwachting is dat dit in de toekomst alleen maar nauwkeuriger wordt, dus wie weet is het gemopper bij een onverwachte regenbui in de toekomst voorbij.

Veel mensen vinden het lastig om het weer en het klimaat uit elkaar te houden. In principe is dit echter vrij eenvoudig. Bij het weer hebben we het over een actuele korte periode van één of meerdere dagen. Bij een klimaat meten we de gegevens van de afgelopen dertig jaar van een bepaalde plek. De uitkomst van die metingen vertelt ons om welk klimaat het gaat. Nederland ligt aan zee en daarom is de invloed van deze heel groot. Door de overheersende windrichting (zuidwest) die van zee komt, hebben wij te maken met koele zomers en zachte winters. Dit noemen we een gematigd zeeklimaat.  

Wil jij zelf een bericht plaatsen op Actueel.nl

Ben jij zelf een (amateur) meteoroloog en wil je een bericht op deze site plaatsen? Dat kan. Je hoeft in de tekst alleen maar een link te plaatsen waarmee je verwijst naar de categorie. Daarvoor in de plaats mag je twee uitgaande links in het bericht verwerken. Meer weten over je eigen bericht plaatsen? Kijk dan bij “Artikel Aanmelden”.

Weersverwachting

Verwachting voor vandaag en morgen

De bewolking neemt van het zuidwesten uit toe. In het noordwestelijk kustgebied komen mist en lage bewolking van zee voor. Er staat een matige wind uit noordwestelijke richtingen.

Aan het begin van de nacht trekken er van het zuiden uit enkele regen- en onweersbuien ons land binnen. Deze buien kunnen gepaard gaan met hagel, (zware) windstoten en veel neerslag in korte tijd. De buien trekken noordwaarts. Met minimumtemperaturen tussen 15 in het noordwestelijk kustgebied en 21°C in het zuidoosten wordt het een warme nacht. De wind is zwak tot matig uit uiteenlopende richtingen, in het noordelijk kustgebied wordt de wind geleidelijk noordoostelijk.

In de ochtend zijn er in het noorden eerst nog onweersbuien, in het Waddengebied komt ook mist voor. Van het zuiden uit volgen weer zonnige perioden, maar in de middag ontstaan in het zuiden zware regen- en onweersbuien die zich noordwaarts verplaatsen. Bij de buien kan opnieuw hagel voorkomen en kan er lokaal veel neerslag in korte tijd vallen. Bovendien zijn er bij de buien (zware) windstoten mogelijk. Het wordt opnieuw een warme dag, de maximumtemperaturen liggen op veel plaatsen tussen de 25 en 30°C, in het zuidoosten mogelijk nog enkele graden hoger. In het noordelijk kustgebied wordt het met maxima van 20 tot 25°C beduidend minder warm. In de zuidoostelijke helft wordt de wind zuidoostelijk, in de noordwestelijke helft noordoostelijk en de wind kan in het Waddengebied aantrekken naar vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft. (Bron: KNMI)

Uitgifte: 17/06/2021 21.25 uur LT

  

Buienradar

Het is gedaan met het droge zomerweer! In plaats daarvan krijgen we te maken met fikse plensbuien. Maar ook daar komt weer een einde aan. Volgende week wordt het wat rustiger, droger (maar niet helemaal droog) en veel minder warm.Tegen middernacht komen de eerste stevige onweersbuien vanuit het zuiden Nederland binnendrijven. Tegen het einde van de nacht zijn ze in de noordelijke helft van het land aanbeland. Het kan echt even flink tekeer gaan en er kan in korte tijd veel regen vallen. Ook zijn hagelstenen van 2-5 cm en windstoten niet uit te sluiten. De minima lopen uiteen van 15 graden in Groningen tot 19 graden in Limburg. In combinatie met de hoge luchtvochtigheid wordt het dus weer een ‘plaknacht’. De zwakke tot matige wind waait uit uiteenlopende richtingen. In het noordelijk kustgebied is de windrichting in de nacht overwegend noordoost. Vrijdagochtend trekken de buien naar het noorden toe weg en daarna is het tijdelijk even droog. In de loop van de middag komen er vanuit het zuiden weer van die plensbuien het land binnen.  Opnieuw kan er in korte tijd veel regen vallen en zijn hagelstenen van 2-5 cm en windstoten weer niet uit te sluiten. De meeste buien lijken over de westelijke helft te vallen. De temperatuur loopt, in een benauwd aanvoelende atmosfeer, op naar 22 graden aan zee tot 32 graden in Limburg. De zwak tot matige wind waait in het zuidoostelijk deel van het land uit het zuidoosten, in het noordwesten is de wind noordoost en trekt in het Waddengebied aan tot vrij krachtig of krachtig, windkracht 5-6.In het weekend neemt de warmte op zaterdag duidelijk af. Het wordt dan ongeveer 21 graden en blijft het overwegend droog. Op zondag wordt het weer een komen en gaan van plensbuien en lopen de maxima op naar een graad of 26. Na het weekend daalt het kwik vanaf dinsdag naar waarden rond het langjarig gemiddelde, iets boven de 20 graden. Verder kan er van tijd tot tijd een bui vallen.