Zoeken

Niets is zo veranderlijk en nergens wordt zo vaak over gesproken als het weer. Als je ergens komt en je begint een praatje dan heb je het hier al snel over. De boeren willen liever regen na een periode van droogte, maar mensen die op vakantie gaan willen juist veel zon en droogte. Zo is er altijd wel iets te wensen over dit interessante onderwerp. Op Actueel lees je alles over de actuele weersverwachtingen. 

Lees het actuele weer op deze site

De een houdt van regen en wind, terwijl de ander van zon en hoge temperaturen houdt. Maar wat is dat nou eigenlijk, het weer? We bedoelen hiermee hoe een bepaalde toestand in de atmosfeer op een bepaalde plek is. We gaan dan in ieder geval uit van drie elementen: temperatuur, neerslag en wind. Dit alles vat je samen in een bericht die je op deze site kunt plaatsen. 

Het actuele nieuws over: weerelementen, verwachtingen en klimaten

Zoals gezegd zijn de neerslag, temperatuur, wind en mate van bewolking erg belangrijk om een weerbericht te maken. Echter, er wordt nog met veel meer elementen rekening gehouden. Je moet hierbij denken aan: de luchtdruk, de luchtvochtigheid, de soort bewolking en het zicht. Daarnaast zijn er ook nog de bijzondere verschijnselen. Hier bedoelen we bijvoorbeeld een flinke onweersbui mee, of stevige ijzel. Zelfs zand en stof uit de Sahara (of andere gebieden) kan van invloed zijn. 

De weersverwachting is een van de belangrijkste dingen die ons mensen bezighoudt, want je hebt hier dagelijks mee te maken. Veel mensen vergeten vaak dat het om een verwachting of voorspelling gaat en dat het helemaal niet zeker is dat het er ook daadwerkelijk zo uitgaat zien. Gelukkig werken meteorologen tegenwoordig met zeer nauwkeurige technische middelen. Vooral door de komst van satellieten kunnen we nu al op hele korte termijn het actuele weer op een bepaalde plek voorspellen. De verwachting is dat dit in de toekomst alleen maar nauwkeuriger wordt, dus wie weet is het gemopper bij een onverwachte regenbui in de toekomst voorbij.

Veel mensen vinden het lastig om het weer en het klimaat uit elkaar te houden. In principe is dit echter vrij eenvoudig. Bij het weer hebben we het over een actuele korte periode van één of meerdere dagen. Bij een klimaat meten we de gegevens van de afgelopen dertig jaar van een bepaalde plek. De uitkomst van die metingen vertelt ons om welk klimaat het gaat. Nederland ligt aan zee en daarom is de invloed van deze heel groot. Door de overheersende windrichting (zuidwest) die van zee komt, hebben wij te maken met koele zomers en zachte winters. Dit noemen we een gematigd zeeklimaat.  

Wil jij zelf een bericht plaatsen op Actueel.nl

Ben jij zelf een (amateur) meteoroloog en wil je een bericht op deze site plaatsen? Dat kan. Je hoeft in de tekst alleen maar een link te plaatsen waarmee je verwijst naar de categorie. Daarvoor in de plaats mag je twee uitgaande links in het bericht verwerken. Meer weten over je eigen bericht plaatsen? Kijk dan bij “Artikel Aanmelden”.

18-02-2022 00:00
Storm Eunice ontregelt Nederland

Weersverwachting

Verwachting voor vandaag en morgen

De bewolking overheerst en er trekken buien van noord naar zuid over het land. In de loop van de middag wordt het van het noorden uit droger en breekt ook de zon vaker door. In de avond wordt het overwegend droog. Met maxima van 12°C langs de noord(west)kust tot 15°C in het zuiden en oosten is het koel voor de tijd van het jaar. De noordwestelijke wind is overwegend matig, in het Waddengebied vrij krachtig en neemt in de avond sterk af.

De nacht naar maandag wisselen wolkenvelden en een enkele opklaring elkaar af. Met name in het noorden en westen komen er enkele buien voor. Het koelt af naar ongeveer 9°C langs de kust tot lokaal 4°C landinwaarts. De west- tot noordwestenwind is langs de kust matig, landinwaarts zwak.

Maandag overdag schijnt af en toe de zon en is er vooral het noorden nog kans op een enkele bui. In de avond wordt het overal droog en klaart het op. Met een middagtemperatuur rond 15°C blijft het koel. De westelijk wind ruimt in de avond naar noordoost en is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Uitgifte: 29/05/2022 12.28 uur LT

   

Buienradar

Afgelopen nacht en vroege ochtend heeft een storing regionaal een paar flinke buien veroorzaakt, met name rondom het IJsselmeer. Vandaag overdag concentreren de buien zich vooral op de zuidelijke helft van het land. Verder is het uitgesproken koel voor de tijd van het jaar. Vanmiddag vallen er vooral in de zuidelijke helft nog geregeld buien. Vanuit het noorden neemt de buienkans in de loop van de middag verder af. Tussen de buien door is er ruimte voor de zon met de meeste zonuren voor het zuidwesten van het land. In het noordoosten houdt de bewolking de overhand. De maximumtemperaturen schommelen tussen slechts 12 graden in het noordwestelijk kustgebied tot 15 graden in het zuiden en oosten. Daarmee liggen de temperaturen een stuk onder het langjarig gemiddelde. De noordenwind is overwegend matig.Vanavond valt er nog een enkele bui, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. In de loop van de nacht leeft de buienactiviteit vooral in het noorden en westen weer op. De temperatuur zakt langs de kust naar 9 graden, maar in het binnenland kan het kwik tijdens opklaringen dalen naar een graad of 4. Tijdens opklaringen kan hier en daar een mistbank ontstaan. De wind draait naar het westen tot noordwesten en is aan de kust matig en in het binnenland zwak.Morgen vallen er vooral in het noorden van tijd tot tijd nog buien. Elders blijft het droog en wisselen zonnige perioden en wolkenvelden elkaar af. In de loop van maandagmiddag- en avond wordt het overal droog en krijgen opklaringen de overhand. Met maximumtemperaturen tussen 14 graden en 17 graden blijft het te koel voor de tijd van het jaar. De wind is zwak en komt uit het westen. Maandagavond gaat de wind uit het noordoosten waaien en wordt dan zwak tot matig.De dagen daarna blijft het licht wisselvallig met naast geregeld ruimte voor de zon ook af en toe kans op een lichte bui. De temperatuur loopt weer op naar waarden rond het langjarig gemiddelde.