Zoeken

Niets is zo veranderlijk en nergens wordt zo vaak over gesproken als het weer. Als je ergens komt en je begint een praatje dan heb je het hier al snel over. De boeren willen liever regen na een periode van droogte, maar mensen die op vakantie gaan willen juist veel zon en droogte. Zo is er altijd wel iets te wensen over dit interessante onderwerp. Op Actueel lees je alles over de actuele weersverwachtingen. 

Lees het actuele weer op deze site

De een houdt van regen en wind, terwijl de ander van zon en hoge temperaturen houdt. Maar wat is dat nou eigenlijk, het weer? We bedoelen hiermee hoe een bepaalde toestand in de atmosfeer op een bepaalde plek is. We gaan dan in ieder geval uit van drie elementen: temperatuur, neerslag en wind. Dit alles vat je samen in een bericht die je op deze site kunt plaatsen. 

Het actuele nieuws over: weerelementen, verwachtingen en klimaten

Zoals gezegd zijn de neerslag, temperatuur, wind en mate van bewolking erg belangrijk om een weerbericht te maken. Echter, er wordt nog met veel meer elementen rekening gehouden. Je moet hierbij denken aan: de luchtdruk, de luchtvochtigheid, de soort bewolking en het zicht. Daarnaast zijn er ook nog de bijzondere verschijnselen. Hier bedoelen we bijvoorbeeld een flinke onweersbui mee, of stevige ijzel. Zelfs zand en stof uit de Sahara (of andere gebieden) kan van invloed zijn. 

De weersverwachting is een van de belangrijkste dingen die ons mensen bezighoudt, want je hebt hier dagelijks mee te maken. Veel mensen vergeten vaak dat het om een verwachting of voorspelling gaat en dat het helemaal niet zeker is dat het er ook daadwerkelijk zo uitgaat zien. Gelukkig werken meteorologen tegenwoordig met zeer nauwkeurige technische middelen. Vooral door de komst van satellieten kunnen we nu al op hele korte termijn het actuele weer op een bepaalde plek voorspellen. De verwachting is dat dit in de toekomst alleen maar nauwkeuriger wordt, dus wie weet is het gemopper bij een onverwachte regenbui in de toekomst voorbij.

Veel mensen vinden het lastig om het weer en het klimaat uit elkaar te houden. In principe is dit echter vrij eenvoudig. Bij het weer hebben we het over een actuele korte periode van één of meerdere dagen. Bij een klimaat meten we de gegevens van de afgelopen dertig jaar van een bepaalde plek. De uitkomst van die metingen vertelt ons om welk klimaat het gaat. Nederland ligt aan zee en daarom is de invloed van deze heel groot. Door de overheersende windrichting (zuidwest) die van zee komt, hebben wij te maken met koele zomers en zachte winters. Dit noemen we een gematigd zeeklimaat.  

Wil jij zelf een bericht plaatsen op Actueel.nl

Ben jij zelf een (amateur) meteoroloog en wil je een bericht op deze site plaatsen? Dat kan. Je hoeft in de tekst alleen maar een link te plaatsen waarmee je verwijst naar de categorie. Daarvoor in de plaats mag je twee uitgaande links in het bericht verwerken. Meer weten over je eigen bericht plaatsen? Kijk dan bij “Artikel Aanmelden”.

18-02-2022 00:00
Storm Eunice ontregelt Nederland

Weersverwachting

Verwachting voor vandaag en morgen

Op veel plaatselijk schijnt vanavond de zon en blijft het nog lang warm. Boven het zuidoosten van het land komen er plaatselijk enkele regen- en onweersbuien voor. Bij de buien komt plaatselijk ook hagel voor en is er een kleine kans op windstoten tot ca. 60 km/uur. Ook elders kan vanavond al een enkele onweersbui overtrekken. Er staat een zwakke tot matige wind uit zuidelijke richtingen. In het Waddengebied is de wind eerst nog matig uit een oostelijke richting.

Komende nacht trekken van het zuid(oost)en uit stevige (onweers)buien over, plaatselijk kan er veel regen vallen. De minimumtemperatuur ligt rond 17°C. Er staat een zwakke tot matige wind uit richtingen tussen zuidoost en zuidwest.

Vrijdag overdag regent het vooral in de noordoostelijke helft nog flink door. Onweer is nog steeds mogelijk. In de rest van het land is het waarschijnlijk droger. In de loop van de middag bereiken nieuwe regen- en onweersbuien het zuiden. Deze buien trekken noordoostwaarts over de zuidoostelijke helft. In de avond doven de buien uit. Tot en met vrijdagmiddag kan er op meerdere plaatsen 20-40 mm vallen, plaatselijk mogelijk nog meer. De maximumtemperatuur van 19°C op de Wadden tot lokaal 24°C in het midden en zuiden. De wind draait via zuidwest naar west en is zwak tot matig. In de avond draait de wind naar zuid en neemt landinwaarts af naar zwak. (Bron: KNMI)

Uitgifte: 23/06/2022 18.51 uur LT

  

Buienradar

De komende dagen keert de zomer terug met vooral na morgen veel zon en daarbij loopt de temperatuur op naar zomerse waarden. Eind van de werkweek wordt de warmte alweer verdreven met buien.Vandaag zijn er perioden met zon en vormen zich stapelwolken en blijft het droog. Echter in het oosten van het land is vaak meer bewolking aanwezig en daar kan ook in de loop van de dag wat regen vallen. De temperatuur varieert van 20 graden op de Wadden, 22 graden in het midden van het land, in Limburg kan het kwik nog oplopen naar 23 graden. De wind waait zwak tot matig en komt uit het zuiden.Vanavond is het in het westen zonnig en is daar sprake van een mooie zonsondergang. In het oosten van het land daarentegen is het bewolkt en valt er af en toe regen. Vannacht houden we de tweedeling met in het westen opklaringen en droog weer en in het oosten is de bewolkt en valt er nog wat regen. De temperatuur daalt naar een graad of 14. De wind waait zwak en komt uit een veranderlijke richting.Morgen laat de zon zich geregeld zien en komt er ook stapelbewolking voor. In de loop van de dag bestaat er kans op slechts een lokale regenbui, in het zuidoosten van het land blijft het gewoon droog. Het is de koelste dag van de werkweek met maxima die variëren van 19 graden op het strand tot 23 graden een Limburg. De westen- tot zuidwestenwind neemt toe tot matig, in het noorden van het land is de wind eerst nog veranderlijk van richting.Dinsdag en woensdag zijn zomerse dagen met veel zon en blijft het droog. Donderdag begint de dag zonnig, maar in de loop van de dag neemt de bewolking evenals de kans op een bui vanuit het zuidwesten toe. De temperatuur loopt op naar waarden tussen 23 en 29 graden. Op vrijdag wordt met een westenwind koelere lucht aangevoerd en is het wisselend bewolkt met eerst nog enkele buien. Het wordt 's middags rond 21 graden.