Zoeken

Niets is zo veranderlijk en nergens wordt zo vaak over gesproken als het weer. Als je ergens komt en je begint een praatje dan heb je het hier al snel over. De boeren willen liever regen na een periode van droogte, maar mensen die op vakantie gaan willen juist veel zon en droogte. Zo is er altijd wel iets te wensen over dit interessante onderwerp. Op Actueel lees je alles over de actuele weersverwachtingen. 

Lees het actuele weer op deze site

De een houdt van regen en wind, terwijl de ander van zon en hoge temperaturen houdt. Maar wat is dat nou eigenlijk, het weer? We bedoelen hiermee hoe een bepaalde toestand in de atmosfeer op een bepaalde plek is. We gaan dan in ieder geval uit van drie elementen: temperatuur, neerslag en wind. Dit alles vat je samen in een bericht die je op deze site kunt plaatsen. 

Het actuele nieuws over: weerelementen, verwachtingen en klimaten

Zoals gezegd zijn de neerslag, temperatuur, wind en mate van bewolking erg belangrijk om een weerbericht te maken. Echter, er wordt nog met veel meer elementen rekening gehouden. Je moet hierbij denken aan: de luchtdruk, de luchtvochtigheid, de soort bewolking en het zicht. Daarnaast zijn er ook nog de bijzondere verschijnselen. Hier bedoelen we bijvoorbeeld een flinke onweersbui mee, of stevige ijzel. Zelfs zand en stof uit de Sahara (of andere gebieden) kan van invloed zijn. 

De weersverwachting is een van de belangrijkste dingen die ons mensen bezighoudt, want je hebt hier dagelijks mee te maken. Veel mensen vergeten vaak dat het om een verwachting of voorspelling gaat en dat het helemaal niet zeker is dat het er ook daadwerkelijk zo uitgaat zien. Gelukkig werken meteorologen tegenwoordig met zeer nauwkeurige technische middelen. Vooral door de komst van satellieten kunnen we nu al op hele korte termijn het actuele weer op een bepaalde plek voorspellen. De verwachting is dat dit in de toekomst alleen maar nauwkeuriger wordt, dus wie weet is het gemopper bij een onverwachte regenbui in de toekomst voorbij.

Veel mensen vinden het lastig om het weer en het klimaat uit elkaar te houden. In principe is dit echter vrij eenvoudig. Bij het weer hebben we het over een actuele korte periode van één of meerdere dagen. Bij een klimaat meten we de gegevens van de afgelopen dertig jaar van een bepaalde plek. De uitkomst van die metingen vertelt ons om welk klimaat het gaat. Nederland ligt aan zee en daarom is de invloed van deze heel groot. Door de overheersende windrichting (zuidwest) die van zee komt, hebben wij te maken met koele zomers en zachte winters. Dit noemen we een gematigd zeeklimaat.  

Wil jij zelf een bericht plaatsen op Actueel.nl

Ben jij zelf een (amateur) meteoroloog en wil je een bericht op deze site plaatsen? Dat kan. Je hoeft in de tekst alleen maar een link te plaatsen waarmee je verwijst naar de categorie. Daarvoor in de plaats mag je twee uitgaande links in het bericht verwerken. Meer weten over je eigen bericht plaatsen? Kijk dan bij “Artikel Aanmelden”.

Weersverwachting

Verwachting voor vandaag en morgen

In het zuiden is het overwegend bewolkt, maar in het noorden schijnt nog geruime tijd de zon. In het zuiden is een enkele bui mogelijk, daarbij is vanmiddag onweer niet helemaal uitgesloten. Later in de middag ontstaan er vooral boven het oosten stevige onweersbuien, in de avond trekken deze over het noorden van het land noordwestwaarts. Plaatselijk kan veel neerslag in korte tijd vallen met lokale wateroverlast tot gevolg. De maximumtemperatuur loopt uiteen van ca. 23°C in het zuiden tot plaatselijk 27°C in het oosten en noordoosten. De oostelijke wind is zwak tot matig, op het IJsselmeer af en toe vrij krachtig. In de middag wordt de wind veranderlijk.

In de nacht naar zondag is er vooral in het noorden en westen eerst nog een bui mogelijk, waarbij in het noorden nog kans is op onweer. Verder is het wisselend bewolkt en plaatselijk ontstaat mist. De minima liggen rond 15°C. De wind is overwegend zwak en komt uit uiteenlopende richtingen.

Zondag overdag zijn er eerst perioden met zon, maar in de loop van de dag ontstaan er overal weer enkele regen- en onweersbuien, lokaal ook met hagel en veel neerslag in korte tijd. De maximumtemperatuur ligt rond 24°C. De wind is zwak tot matig en komt uit overwegend zuidelijke richtingen. (Bron: KNMI)

Uitgifte: 24/07/2021 07.05 uur LT

   

Buienradar

Het weekend verloopt benauwd. Later in de middag ontstaan met name in oosten stevige onweersbuien. Morgenmiddag vallen de buien verspreid in het hele land. Vandaag is het in het zuiden en midden bewolkt en zijn er in het noorden perioden met zon. Later kan ook elders de zon af en toe tevoorschijn komen. Eind van de ochtend bestaat er in het zuidoosten kans op een onweersbui. In de loop van de middag ontstaan er met name in het oosten enkele stevige onweersbuien met kans op veel neerslag en hagel. Elders in het land bestaat er slechts kans op een losse (onweer)bui. De temperatuur loopt uiteen van 24 graden in het zuiden tot 27 graden in het noordoosten. Door de hoge luchtvochtigheid zal het benauwd aanvoelen. Er waait een zwakke tot matige oostenwind.Vanavond en vannacht trekken de stevige onweersbuien in het oosten naar het noorden. Elders valt er eerst nog slechts een enkele bui. Verder zijn er opklaringen en kan zich een mistbank vormen. Het koelt af naar 15 graden. Het is rustig weer, er waait een zwakke veranderlijke wind.Morgen begint de dag droog met geregeld zon. Vooral in de middag ontstaan er verspreid over het land plaatselijk (stevige) regen- of onweersbuien met kans op veel neerslag en hagel. Het voelt benauwd aan bij een temperatuur van 22 graden langs de kust en 25 graden in het oosten van het land. Er waait een zwakke tot matige wind uit het zuiden.De dagen erna is het wisselvallig zomerweer met af en toe zon en verspreid over het land vallen af en toe buien. Eerst wordt het nog 23 graden, vanaf donderdag zakt het kwik naar een vrij koele 21 graden.