Zoeken

Niets is zo veranderlijk en nergens wordt zo vaak over gesproken als het weer. Als je ergens komt en je begint een praatje dan heb je het hier al snel over. De boeren willen liever regen na een periode van droogte, maar mensen die op vakantie gaan willen juist veel zon en droogte. Zo is er altijd wel iets te wensen over dit interessante onderwerp. Op Actueel lees je alles over de actuele weersverwachtingen. 

Lees het actuele weer op deze site

De een houdt van regen en wind, terwijl de ander van zon en hoge temperaturen houdt. Maar wat is dat nou eigenlijk, het weer? We bedoelen hiermee hoe een bepaalde toestand in de atmosfeer op een bepaalde plek is. We gaan dan in ieder geval uit van drie elementen: temperatuur, neerslag en wind. Dit alles vat je samen in een bericht die je op deze site kunt plaatsen. 

Het actuele nieuws over: weerelementen, verwachtingen en klimaten

Zoals gezegd zijn de neerslag, temperatuur, wind en mate van bewolking erg belangrijk om een weerbericht te maken. Echter, er wordt nog met veel meer elementen rekening gehouden. Je moet hierbij denken aan: de luchtdruk, de luchtvochtigheid, de soort bewolking en het zicht. Daarnaast zijn er ook nog de bijzondere verschijnselen. Hier bedoelen we bijvoorbeeld een flinke onweersbui mee, of stevige ijzel. Zelfs zand en stof uit de Sahara (of andere gebieden) kan van invloed zijn. 

De weersverwachting is een van de belangrijkste dingen die ons mensen bezighoudt, want je hebt hier dagelijks mee te maken. Veel mensen vergeten vaak dat het om een verwachting of voorspelling gaat en dat het helemaal niet zeker is dat het er ook daadwerkelijk zo uitgaat zien. Gelukkig werken meteorologen tegenwoordig met zeer nauwkeurige technische middelen. Vooral door de komst van satellieten kunnen we nu al op hele korte termijn het actuele weer op een bepaalde plek voorspellen. De verwachting is dat dit in de toekomst alleen maar nauwkeuriger wordt, dus wie weet is het gemopper bij een onverwachte regenbui in de toekomst voorbij.

Veel mensen vinden het lastig om het weer en het klimaat uit elkaar te houden. In principe is dit echter vrij eenvoudig. Bij het weer hebben we het over een actuele korte periode van één of meerdere dagen. Bij een klimaat meten we de gegevens van de afgelopen dertig jaar van een bepaalde plek. De uitkomst van die metingen vertelt ons om welk klimaat het gaat. Nederland ligt aan zee en daarom is de invloed van deze heel groot. Door de overheersende windrichting (zuidwest) die van zee komt, hebben wij te maken met koele zomers en zachte winters. Dit noemen we een gematigd zeeklimaat.  

Wil jij zelf een bericht plaatsen op Actueel.nl

Ben jij zelf een (amateur) meteoroloog en wil je een bericht op deze site plaatsen? Dat kan. Je hoeft in de tekst alleen maar een link te plaatsen waarmee je verwijst naar de categorie. Daarvoor in de plaats mag je twee uitgaande links in het bericht verwerken. Meer weten over je eigen bericht plaatsen? Kijk dan bij “Artikel Aanmelden”.

Weersverwachting

Verwachting voor vandaag en morgen

Het is wisselend bewolkt en er trekken enkele buien over het land. Deze zijn later vannacht in het noordoosten mogelijk winters van karakter. De minima liggen tussen 4°C aan de kust tot plaatselijk iets onder nul landinwaarts met daar kans op lokale gladheid. De noordwestenwind is landinwaarts zwak tot matig, aan de kust en boven het IJsselmeer krachtig, 6 Bft. In het noordelijk kustgebied wordt de wind hard, 7 Bft met windstoten tot 75 km/uur bij buien.

Donderdag overdag hebben we nog steeds te maken met enkele buien, waarbij er vooral in het noorden en oosten ook natte sneeuw en hagel kan voorkomen. Tussen de buien door is er ruimte voor de zon. Het wordt in de middag rond 5°C bij een noordwestenwind die boven land matig tot vrij krachtig is en langs de kust krachtig, mogelijk af en toe hard, 6-7 Bft. In het noordelijk kustgebied komen bij buien eerst nog windstoten voor tot 75 km/uur. (Bron: KNMI)

Uitgifte: 19/01/2022 21.29 uur LT

  

Buienradar

De regen trekt weg en vannacht volgen winterse buien. Morgen komt de zon kijken, maar staat er tegelijkertijd een gure noordwestenwind. Het weekend wordt weer somber.Vanavond trekt regen naar het zuidoosten weg en wordt het overal droog. Vervolgens klaart het van het noordwesten uit verder op. Daarnaast loopt het zicht verder op en verdwijnt de nevel. Later op de avond verschijnen in het noorden de eerste (winterse) buien. Vannacht wisselen opklaringen en bewolking elkaar af en volgen verspreid over het land enkele buien. In het noordoosten en in de Limburgse heuvels is daarbij kans op winterse neerslag (natte sneeuw en hagel). In de loop van de nacht wordt het vanuit het noorden meest droog. De noordwestenwind waait matig en aan zee krachtig, in het noordelijk kustgebied zelfs hard (7 Bft). Op de Waddeneilanden is bij buien kans op windstoten tot 75 km/u. De temperatuur daalt naar een graad of 2. In het binnenland, tijdens opklaringen kan de temperatuur dichtbij het vriespunt uitkomen. Op een enkele plek kan het tot lichte vorst komen. Door bevriezing van natte wegen en/of een winterse bui kan het lokaal glad worden. Morgen ziet het weerbeeld er een stuk vriendelijker uit dan vandaag. Er zijn perioden met zon, afgewisseld door stapelwolken. Daarnaast trekken enkele buien over het land, heel soms met een winters karakter (natte sneeuw/hagel). De meeste tijd is het echter droog. De middagtemperatuur komt uit op een graad of 5, maar door de gure noordwester voelt het veel kouder aan. De noordwestenwind waait matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig of hard. De dagen daarna laat de zon weer verstek gaan en keert het grijze en saaie weer terug. Op vrijdag is het bewolkt en druilerig met wat motregen. Het weekend verloopt bewolk, droog en het wordt zo'n 8 graden. In de nacht en ochtend is kans op mist.