Zoeken

Niets is zo veranderlijk en nergens wordt zo vaak over gesproken als het weer. Als je ergens komt en je begint een praatje dan heb je het hier al snel over. De boeren willen liever regen na een periode van droogte, maar mensen die op vakantie gaan willen juist veel zon en droogte. Zo is er altijd wel iets te wensen over dit interessante onderwerp. Op Actueel lees je alles over de actuele weersverwachtingen. 

Lees het actuele weer op deze site

De een houdt van regen en wind, terwijl de ander van zon en hoge temperaturen houdt. Maar wat is dat nou eigenlijk, het weer? We bedoelen hiermee hoe een bepaalde toestand in de atmosfeer op een bepaalde plek is. We gaan dan in ieder geval uit van drie elementen: temperatuur, neerslag en wind. Dit alles vat je samen in een bericht die je op deze site kunt plaatsen. 

Het actuele nieuws over: weerelementen, verwachtingen en klimaten

Zoals gezegd zijn de neerslag, temperatuur, wind en mate van bewolking erg belangrijk om een weerbericht te maken. Echter, er wordt nog met veel meer elementen rekening gehouden. Je moet hierbij denken aan: de luchtdruk, de luchtvochtigheid, de soort bewolking en het zicht. Daarnaast zijn er ook nog de bijzondere verschijnselen. Hier bedoelen we bijvoorbeeld een flinke onweersbui mee, of stevige ijzel. Zelfs zand en stof uit de Sahara (of andere gebieden) kan van invloed zijn. 

De weersverwachting is een van de belangrijkste dingen die ons mensen bezighoudt, want je hebt hier dagelijks mee te maken. Veel mensen vergeten vaak dat het om een verwachting of voorspelling gaat en dat het helemaal niet zeker is dat het er ook daadwerkelijk zo uitgaat zien. Gelukkig werken meteorologen tegenwoordig met zeer nauwkeurige technische middelen. Vooral door de komst van satellieten kunnen we nu al op hele korte termijn het actuele weer op een bepaalde plek voorspellen. De verwachting is dat dit in de toekomst alleen maar nauwkeuriger wordt, dus wie weet is het gemopper bij een onverwachte regenbui in de toekomst voorbij.

Veel mensen vinden het lastig om het weer en het klimaat uit elkaar te houden. In principe is dit echter vrij eenvoudig. Bij het weer hebben we het over een actuele korte periode van één of meerdere dagen. Bij een klimaat meten we de gegevens van de afgelopen dertig jaar van een bepaalde plek. De uitkomst van die metingen vertelt ons om welk klimaat het gaat. Nederland ligt aan zee en daarom is de invloed van deze heel groot. Door de overheersende windrichting (zuidwest) die van zee komt, hebben wij te maken met koele zomers en zachte winters. Dit noemen we een gematigd zeeklimaat.  

Wil jij zelf een bericht plaatsen op Actueel.nl

Ben jij zelf een (amateur) meteoroloog en wil je een bericht op deze site plaatsen? Dat kan. Je hoeft in de tekst alleen maar een link te plaatsen waarmee je verwijst naar de categorie. Daarvoor in de plaats mag je twee uitgaande links in het bericht verwerken. Meer weten over je eigen bericht plaatsen? Kijk dan bij “Artikel Aanmelden”.

Weersverwachting

Verwachting voor vandaag en morgen

Het is op de meeste plaatsen zonnig op wat sluierbewolking en stapelwolken in het noorden na. Het blijft droog. De temperatuur loopt op naar ca. 20°C bij een matige westenwind. In het Waddengebied neemt de wind toe naar vrij krachtig.

Komende nacht verloopt in grote delen van het land nagenoeg onbewolkt, pas later in de nacht komt er in het noorden en westen wat meer bewolking voor. De minimumtemperatuur varieert van ca. 9°C in het zuidoosten tot 15°C aan zee. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, aan zee (vrij) krachtig.

Morgenochtend zijn er zonnige perioden en komen er vooral in het noorden ook wolkenvelden voor. In de loop van de dag neemt de bewolking van het noorden uit toe en kan er vooral in het noorden en oosten soms wat lichte regen vallen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van ca. 18°C in het noorden tot lokaal 21°C in het zuidoosten. De wind draait in de loop van de dag naar het west- tot noordwesten en neemt toe naar matig tot vrij krachtig. Aan zee en op het IJsselmeer wordt de wind krachtig, in het oostelijke Waddengebied mogelijk hard, 7 Bft. (Bron: KNMI)

Uitgifte: 22/09/2021 13.52 uur LT

   

Buienradar

Vanavond om 21:21 uur start de (astronomische) herfst. Desondanks blijft het in grote lijnen tot in het weekend heerlijk najaarsweer. Alleen morgen en op vrijdag is het wat meer bewolkt en blijft het niet overal droog. In het weekend wordt het ronduit warm voor eind september. Vanmiddag wordt de sluierbewolking steeds dunner en ook de laaghangende bewolking verdwijnt grotendeels. De rest van de middag kunnen we genieten van vrij zonnig nazomerweer. De temperatuur komt uit op een aangename 20 of 21 graden. De westen- tot zuidwestenwind wakkert wel aan en wordt matig en in het noordelijk kustgebied vrij krachtig.Vanavond is het vrij helder en droog. De wind is zwak tot matig en komt uit het zuidwesten. Het heeft verder geen invloed op het weer, maar om 21:21 uur start de (astronomische) herfst.Vannacht is er ook nauwelijks bewolking. Pas tegen de ochtend raakt het in het noorden bewolkt. lokaal kan het wat nevelig worden. Het koelt af naar 8 tot 11 graden, aan zee naar een graad of 14. Er waait een matige, aan zee (vrij) krachtige zuidwestenwind.Morgenochtend is het in het zuiden eerst nog zonnig. In de noordelijke helft van het land start de dag bewolkt. In de loop van de dag raakt het vrijwel overal bewolkt. In het noorden en oosten kan 's middags wat regen vallen, in de rest van het land blijft het meest droog. De temperatuur loopt uiteen van 18 graden in het noorden tot nog 20 of 21 graden in het zuidoosten van het land. De wind komt uit het westen en neemt overdag toe naar matig, aan zee vrij krachtig tot krachtig. In het Waddengebied komt een harde wind (7 Bft) te staan, bijgestaan door windstoten.De dagen daarna is het de meeste tijd weer droog. Op vrijdag is er veel bewolking aanwezig, maar de zon laat zich ook zien. In het weekend zijn er zonnige perioden en pas in de loop van zondagmiddag neemt in het zuiden de kans op een bui toe. op zaterdag wordt het 22 graden en op zondag kan het regionaal zelfs 25 graden worden! Het nazomerse weer wordt eind september ook wel oudewijvenzomer genoemd.