Zoeken

Niets is zo veranderlijk en nergens wordt zo vaak over gesproken als het weer. Als je ergens komt en je begint een praatje dan heb je het hier al snel over. De boeren willen liever regen na een periode van droogte, maar mensen die op vakantie gaan willen juist veel zon en droogte. Zo is er altijd wel iets te wensen over dit interessante onderwerp. Op Actueel lees je alles over de actuele weersverwachtingen. 

Lees het actuele weer op deze site

De een houdt van regen en wind, terwijl de ander van zon en hoge temperaturen houdt. Maar wat is dat nou eigenlijk, het weer? We bedoelen hiermee hoe een bepaalde toestand in de atmosfeer op een bepaalde plek is. We gaan dan in ieder geval uit van drie elementen: temperatuur, neerslag en wind. Dit alles vat je samen in een bericht die je op deze site kunt plaatsen. 

Het actuele nieuws over: weerelementen, verwachtingen en klimaten

Zoals gezegd zijn de neerslag, temperatuur, wind en mate van bewolking erg belangrijk om een weerbericht te maken. Echter, er wordt nog met veel meer elementen rekening gehouden. Je moet hierbij denken aan: de luchtdruk, de luchtvochtigheid, de soort bewolking en het zicht. Daarnaast zijn er ook nog de bijzondere verschijnselen. Hier bedoelen we bijvoorbeeld een flinke onweersbui mee, of stevige ijzel. Zelfs zand en stof uit de Sahara (of andere gebieden) kan van invloed zijn. 

De weersverwachting is een van de belangrijkste dingen die ons mensen bezighoudt, want je hebt hier dagelijks mee te maken. Veel mensen vergeten vaak dat het om een verwachting of voorspelling gaat en dat het helemaal niet zeker is dat het er ook daadwerkelijk zo uitgaat zien. Gelukkig werken meteorologen tegenwoordig met zeer nauwkeurige technische middelen. Vooral door de komst van satellieten kunnen we nu al op hele korte termijn het actuele weer op een bepaalde plek voorspellen. De verwachting is dat dit in de toekomst alleen maar nauwkeuriger wordt, dus wie weet is het gemopper bij een onverwachte regenbui in de toekomst voorbij.

Veel mensen vinden het lastig om het weer en het klimaat uit elkaar te houden. In principe is dit echter vrij eenvoudig. Bij het weer hebben we het over een actuele korte periode van één of meerdere dagen. Bij een klimaat meten we de gegevens van de afgelopen dertig jaar van een bepaalde plek. De uitkomst van die metingen vertelt ons om welk klimaat het gaat. Nederland ligt aan zee en daarom is de invloed van deze heel groot. Door de overheersende windrichting (zuidwest) die van zee komt, hebben wij te maken met koele zomers en zachte winters. Dit noemen we een gematigd zeeklimaat.  

Wil jij zelf een bericht plaatsen op Actueel.nl

Ben jij zelf een (amateur) meteoroloog en wil je een bericht op deze site plaatsen? Dat kan. Je hoeft in de tekst alleen maar een link te plaatsen waarmee je verwijst naar de categorie. Daarvoor in de plaats mag je twee uitgaande links in het bericht verwerken. Meer weten over je eigen bericht plaatsen? Kijk dan bij “Artikel Aanmelden”.

18-02-2022 00:00
Storm Eunice ontregelt Nederland

Weersverwachting

Verwachting voor vandaag en morgen

Waarschuwingen
Er zijn momenteel geen waarschuwingen.

Vanavond is er weinig bewolking en het blijft vrijwel overal droog. Boven land is er weinig wind. Aan zee is de wind noordwest en matig, in het Waddengebied vrij krachtig.

Komende nacht is het droog en in het zuiden ontstaat plaatselijk mist. De minima liggen rond 9°C. Er staat weinig wind.

Morgenochtend lost de eventuele mist op en zijn er perioden met zon. Het blijft overal droog. Er staat weinig wind.
Morgenmiddag is er veel zon. De middagtemperatuur komt uit rond 19°C. Er staat weinig wind.
Morgenavond zijn er enkele wolkenvelden en het is droog. Er is weinig wind. (Bron: KNMI)

Uitgifte: 02/10/2022 17.17 uur LT

   

Buienradar

Het weer voor de komende dagen ziet er helemaal niet verkeerd uit. De zon laat zich geregeld zien en de temperatuur loopt op richting de 20 graden.Vanavond en vannacht zijn er opklaringen en blijft het droog. In het zuiden van het land bestaat er kans op mist. De wind waait zwak en aan zee matig en komt uit het noordwesten. De temperatuur daalt tot gemiddeld een graad of 8.Morgen - na het verdwijnen van de eventueel aanwezige mist in het zuiden - zijn er perioden met zon, vormen zich wat stapelwolken en trekt er in de loop van de dag steeds meer sluierbewolking over het land. Tegen de avond neemt de bewolking vanuit het westen steeds verder toe. Het blijft in het hele land droog en de temperatuur komt uit op 18 graden. Verder valt het op dat het nauwelijks waait.De komende dagen zien we op dinsdag perioden met zon en neemt in de loop van de dag vanuit het noordwesten de bewolking toe. Op woensdag is het eerst zonnig, maar neemt opnieuw in de loop van de dag de bewolking vanuit het noordwesten toe en eind van de middag begint het in het noordwesten te regenen. In de avond trekt de regen over het land naar het zuidoosten, maar de activiteit gaat er dan duidelijk uit. Er staat een stevige zuidwestenwind met in het noordwesten kans op zware windstoten. Het weer op donderdag ziet er goed uit met zonnige perioden en blijft het droog. De temperatuur loopt verder op met op woensdag maxima tussen 18 en 21 graden.