Zoeken

Niets is zo veranderlijk en nergens wordt zo vaak over gesproken als het weer. Als je ergens komt en je begint een praatje dan heb je het hier al snel over. De boeren willen liever regen na een periode van droogte, maar mensen die op vakantie gaan willen juist veel zon en droogte. Zo is er altijd wel iets te wensen over dit interessante onderwerp. Op Actueel lees je alles over de actuele weersverwachtingen. 

Lees het actuele weer op deze site

De een houdt van regen en wind, terwijl de ander van zon en hoge temperaturen houdt. Maar wat is dat nou eigenlijk, het weer? We bedoelen hiermee hoe een bepaalde toestand in de atmosfeer op een bepaalde plek is. We gaan dan in ieder geval uit van drie elementen: temperatuur, neerslag en wind. Dit alles vat je samen in een bericht die je op deze site kunt plaatsen. 

Het actuele nieuws over: weerelementen, verwachtingen en klimaten

Zoals gezegd zijn de neerslag, temperatuur, wind en mate van bewolking erg belangrijk om een weerbericht te maken. Echter, er wordt nog met veel meer elementen rekening gehouden. Je moet hierbij denken aan: de luchtdruk, de luchtvochtigheid, de soort bewolking en het zicht. Daarnaast zijn er ook nog de bijzondere verschijnselen. Hier bedoelen we bijvoorbeeld een flinke onweersbui mee, of stevige ijzel. Zelfs zand en stof uit de Sahara (of andere gebieden) kan van invloed zijn. 

De weersverwachting is een van de belangrijkste dingen die ons mensen bezighoudt, want je hebt hier dagelijks mee te maken. Veel mensen vergeten vaak dat het om een verwachting of voorspelling gaat en dat het helemaal niet zeker is dat het er ook daadwerkelijk zo uitgaat zien. Gelukkig werken meteorologen tegenwoordig met zeer nauwkeurige technische middelen. Vooral door de komst van satellieten kunnen we nu al op hele korte termijn het actuele weer op een bepaalde plek voorspellen. De verwachting is dat dit in de toekomst alleen maar nauwkeuriger wordt, dus wie weet is het gemopper bij een onverwachte regenbui in de toekomst voorbij.

Veel mensen vinden het lastig om het weer en het klimaat uit elkaar te houden. In principe is dit echter vrij eenvoudig. Bij het weer hebben we het over een actuele korte periode van één of meerdere dagen. Bij een klimaat meten we de gegevens van de afgelopen dertig jaar van een bepaalde plek. De uitkomst van die metingen vertelt ons om welk klimaat het gaat. Nederland ligt aan zee en daarom is de invloed van deze heel groot. Door de overheersende windrichting (zuidwest) die van zee komt, hebben wij te maken met koele zomers en zachte winters. Dit noemen we een gematigd zeeklimaat.  

Wil jij zelf een bericht plaatsen op Actueel.nl

Ben jij zelf een (amateur) meteoroloog en wil je een bericht op deze site plaatsen? Dat kan. Je hoeft in de tekst alleen maar een link te plaatsen waarmee je verwijst naar de categorie. Daarvoor in de plaats mag je twee uitgaande links in het bericht verwerken. Meer weten over je eigen bericht plaatsen? Kijk dan bij “Artikel Aanmelden”.

18-02-2022 00:00
Storm Eunice ontregelt Nederland

Weersverwachting

Verwachting voor vandaag en morgen

Waarschuwingen
Er zijn geen waarschuwingen

Vanmiddag is er tamelijk veel bewolking en geleidelijk ontstaan er enkele buien, vooral in het zuiden en oosten plaatselijk mogelijk met onweer en veel regen in korte tijd. In het oosten is er eerst nog ruimte voor de zon. De middagtemperatuur ligt langs de kust rond 22°C, in het oosten en zuidoosten wordt het 26°C. De wind is matig en komt eerst uit het zuidwesten, vanaf halverwege de middag uit het westen.
Vanavond is het half tot zwaar bewolkt. Vooral in de oostelijke helft komen nog enkele buien voor, met daarbij een kleine kans op onweer. Landinwaarts staat er weinig wind, aan zee en op het IJsselmeer waait een matige wind uit een westelijke richting.

Komende nacht is het op de meeste plaatsen droog. Plaatselijk kan mist ontstaan. De minimumtemperatuur is ongeveer 14°C. Er staat niet veel wind.

Morgenochtend is het half tot zwaar bewolkt en op de meeste plaatsen droog. Er staat weinig wind, aan de kust is de wind matig uit het zuidwesten.
Morgenmiddag zijn er perioden met zon. Het blijft meest droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 21°C langs de kust tot 25°C in het zuidoosten. De wind is matig en komt uit het westen.
Morgenavond is het licht bewolkt. Het blijft droog. Aan de kust staat een matige wind uit het westen. Landinwaarts is er weinig wind. (Bron: KNMI)

Uitgifte: 19/08/2022 11.53 uur LT

   

Buienradar

Vanuit het westen trekt vandaag een storing over die gepaard gaat met bewolking en later ook enkele (onweers-)buien. Morgen doet de zon weer goede zaken en blijft het vrijwel droog. Daarna is het weer wisselvallig, maar ook dat is van korte duur. In de loop van volgende week wordt het zonniger en lokaal zelfs weer tropisch warm!Vanmiddag is nog in het oosten de zon te zien, maar vanuit het westen neemt de bewolking toe en trekken er enkele buien het land binnen. Daarbij is kans op onweer. In het oosten blijft het bijna de hele middag droog. De temperatuur komt uit op een graad of 23 aan zee tot zo'n 26 graden in het oosten en zuidoosten. Er staat zwakke tot matige westenwind.Vanavond trekken de buien verder naar het oosten. Vanuit het westen wordt het droog en klaart het op. Vannacht valt langs de oostgrens nog een enkele (onweers-)bui. Daar is dan ook de meeste bewolking aanwezig. In de rest van het land zijn er brede opklaringen en vooral in het midden van het land kan er (dichte) mist ontstaan. Het koelt af naar een graad of 14 en er staat nauwelijks wind. Morgen start (na het verdwijnen van de eventueel aanwezige mist) met veel ruimte voor de zon. In de loop van de dag ontstaan er stapelwolken en in het oosten kan er dan misschien een enkel buitje vallen. Verder blijft het droog. De maxima liggen tussen 22 graden aan zee en 25 graden in het zuidoosten en de westenwind is zwak tot matig. Op zondag is er af en toe zon en bestaat er kans op een bui. Het wordt zo'n 22 graden. Maandag passeert vanuit het westen een storing met enige tijd regen. Daarna wordt het iets zonniger en alleen op dinsdag valt er nog een bui. Ook neemt vanaf dinsdag de temperatuur toe en wordt het op woensdag lokaal zelfs weer tropisch warm!