Zoeken

Niets is zo veranderlijk en nergens wordt zo vaak over gesproken als het weer. Als je ergens komt en je begint een praatje dan heb je het hier al snel over. De boeren willen liever regen na een periode van droogte, maar mensen die op vakantie gaan willen juist veel zon en droogte. Zo is er altijd wel iets te wensen over dit interessante onderwerp. Op Actueel lees je alles over de actuele weersverwachtingen. 

Lees het actuele weer op deze site

De een houdt van regen en wind, terwijl de ander van zon en hoge temperaturen houdt. Maar wat is dat nou eigenlijk, het weer? We bedoelen hiermee hoe een bepaalde toestand in de atmosfeer op een bepaalde plek is. We gaan dan in ieder geval uit van drie elementen: temperatuur, neerslag en wind. Dit alles vat je samen in een bericht die je op deze site kunt plaatsen. 

Het actuele nieuws over: weerelementen, verwachtingen en klimaten

Zoals gezegd zijn de neerslag, temperatuur, wind en mate van bewolking erg belangrijk om een weerbericht te maken. Echter, er wordt nog met veel meer elementen rekening gehouden. Je moet hierbij denken aan: de luchtdruk, de luchtvochtigheid, de soort bewolking en het zicht. Daarnaast zijn er ook nog de bijzondere verschijnselen. Hier bedoelen we bijvoorbeeld een flinke onweersbui mee, of stevige ijzel. Zelfs zand en stof uit de Sahara (of andere gebieden) kan van invloed zijn. 

De weersverwachting is een van de belangrijkste dingen die ons mensen bezighoudt, want je hebt hier dagelijks mee te maken. Veel mensen vergeten vaak dat het om een verwachting of voorspelling gaat en dat het helemaal niet zeker is dat het er ook daadwerkelijk zo uitgaat zien. Gelukkig werken meteorologen tegenwoordig met zeer nauwkeurige technische middelen. Vooral door de komst van satellieten kunnen we nu al op hele korte termijn het actuele weer op een bepaalde plek voorspellen. De verwachting is dat dit in de toekomst alleen maar nauwkeuriger wordt, dus wie weet is het gemopper bij een onverwachte regenbui in de toekomst voorbij.

Veel mensen vinden het lastig om het weer en het klimaat uit elkaar te houden. In principe is dit echter vrij eenvoudig. Bij het weer hebben we het over een actuele korte periode van één of meerdere dagen. Bij een klimaat meten we de gegevens van de afgelopen dertig jaar van een bepaalde plek. De uitkomst van die metingen vertelt ons om welk klimaat het gaat. Nederland ligt aan zee en daarom is de invloed van deze heel groot. Door de overheersende windrichting (zuidwest) die van zee komt, hebben wij te maken met koele zomers en zachte winters. Dit noemen we een gematigd zeeklimaat.  

Wil jij zelf een bericht plaatsen op Actueel.nl

Ben jij zelf een (amateur) meteoroloog en wil je een bericht op deze site plaatsen? Dat kan. Je hoeft in de tekst alleen maar een link te plaatsen waarmee je verwijst naar de categorie. Daarvoor in de plaats mag je twee uitgaande links in het bericht verwerken. Meer weten over je eigen bericht plaatsen? Kijk dan bij “Artikel Aanmelden”.

18-02-2022 00:00
Storm Eunice ontregelt Nederland

Weersverwachting

Verwachting voor vandaag en morgen

Waarschuwingen
Er zijn geen waarschuwingen.

Vanavond is het zwaar bewolkt. Vooral in het (zuid)oosten valt nog lichte regen, in de Limburgse heuvels eerst nog (natte) sneeuw. De wind komt uit het noorden en is zwak tot matig, in het Waddengebied vrij krachtig.

Komende nacht valt er plaatselijk wat (mot)regen. De minimumtemperatuur ligt op de meeste plaatsen net boven het vriespunt, maar vooral in het noorden kan het plaatselijk -1°C worden. Er is landinwaarts weinig wind, aan de kust staat een matige wind uit noord tot noordwest.

Morgenochtend is het half tot zwaar bewolkt. Op de meeste plaatsen is het droog, maar in de kustprovincies komen enkele buien voor. De wind komt uit west tot noordwest en is zwak tot matig.
Morgenmiddag is het half tot zwaar bewolkt met vooral in de noordwestelijke helft enkele buien. De middagtemperatuur ligt rond 7°C. De wind komt uit west tot noordwest en is zwak tot matig, aan zee af en toe vrij krachtig.
Morgenavond komen er enkele buien voor. De wind komt uit west tot noordwest en is zwak tot matig, aan zee af en toe vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Uitgifte: 05/12/2022 17.40 uur LT

   

Buienradar

Tijdens het heerlijk avondje wordt het druk op de daken,de vraag is of Sint en Piet overal veilig kunnen geraken.De temperatuur blijft in ieder geval boven het vriespunt,het is Ozosnel met zijn gevolg gegund. Regen wordt er later op de avond amper meer verwacht,zonder problemen glijden de pakjes dan ook in de schoorsteenschacht.De noordelijke wind waait slechts zwak,dat maakt het ook een stuk eenvoudiger op het dak.Alleen in Limburg vallen soms nog wat natte flatsen,dus daar moet Piet voorzichtig doen met rare fratsen.Als Sint vannacht vertrekt naar warmer oorden,volgen hier buien vanuit het noorden.Morgen waaien ook noord- tot noordwestelijke winden,daarnaast zijn regenbuien aan de kust te vinden.Ook is de soms er soms heel even,bij temperaturen rond een graad of zeven.De komende dagen is het aan de kille kant,Van Limburg tot op Ameland.Later in de week komt de temperatuur 's nachts soms onder nul,en is plaatselijk weer kans op van dat witte spul.Het is dus aan de koude kant voor het seizoen,maar wat gaat de winter komende tijd doen?Het kan vriezen 't kan dooien, dat weten we allemaal,het zal vast ook wel komen tot een zonnestraal.De weerpiet kan de winter nu nog niet bepalen,maar mogelijk lopen we in februari al op sandalen. De boosdoener is de de verandering van het klimaat,daardoor wordt de winter warmer, graad op graad.Mijn glazenbol zegt strenge winters zullen niet meer komen,daarvoor in de plaats groeien in Nederland binnenkort Spaanse palmbomen.Klimaatverandering heeft blijvende gevolgen voor het winterseizoen,hopelijk kunnen we er wereldwijd wat aan doen.