Zoeken

Weet u het nog? Van clubvoorzitter Joan Laporta moest Ronald Koeman zo nodig optyfen. Niet de juiste man op de juiste plek. Opmerkelijk voor een club die zo'n beetje petflesjes moet inzamelen tegen de echo in de clubkas, om 10 miljoen euro aan ontslagpremie uit te keren. Oud-speler Xavi leidde ergens in de zandbak de lokale vereniging Al Sadd en werd gezien als de VERLOSSER. De Catalaan moest en zou komen en kwam uiteindelijk ook.

Tijdens zijn presentatie op 8 november klapten zo’n 10.000 zieltjes hun handen stuk voor de nieuwe hoofdtrainer. Xavi zelf toonde zich een emotionele jongen en was ‘ontroerd en blij’, noemde FC Barcelona ‘de beste club ter wereld’. Inmiddels zijn we een maand verder. De 5 duels onder zijn leiding leverden ‘de beste club ter wereld’ slechts 2 schamele overwinningen op.

Gister speelde de ploeg tegen Bayern München. Voor de wedstrijd vertelde Xavi zijn spelers dat dit duel als ‘een keerpunt’ moet worden gezien, want 'we kunnen het ons echt niet veroorloven om in de Europa League te spelen'. Het resultaat was een kansloze 3-0 nederlaag en een vervolg in die verguisde Europa League. Na de wedstrijd: ‘We moeten nu de Europa League winnen, ook al horen we daar als Barcelona niet thuis’. 

De arme Xavi benadrukte nogmaals dat hij houdt van de club, maar eerlijk gezegd is hij de realiteitszin volledig kwijt. Wie kijkt naar het spelersmateriaal, de vorm van de totaal  overhypte Frenkie en het futloze voetbal dat de club speelt, kan never nooit met droge ogen beweren dat Barça zich kan meten met de top. Aan de andere kant: Hij kan moeilijk zeggen dat Luuk de Jong er geen hol van kan, Memphis beter kan geen rappen en dat Gerard Pique in plaats van politieke standpunten innemen, zich moet focussen op waar hij voor betaald wordt: het proberen te voorkomen van tegendoelpunten.