Zoeken

Ah kijk aan. NEC-directeur Wilco van Schaik heeft iets zinnigs te melden. De bestuurder rept over een ‘test’ die Nijmeegse voetbalhooligans moeten ondergaan. In een traject van 3 weken moeten zij laten zien meer dan 3 actieve hersencellen te hebben. Na de deadline is er een heuse beloning uitgeloofd. Als het goed gaat, mag de stichting in de toekomst weer aanwezig zijn bij Gelderse derby’s tussen NEC en Vitesse.

Zware criteria

De meeste deelnemers hebben zich ondertussen voorbereid, al hadden sommigen nog vragen. ‘Klinker-Bert’, naar eigen zeggen bos-hoolie van beroep en in uitvakken van voetbalstadions verantwoordelijk voor het demonteren van toilet interieur, wil precies weten wat er van hem wordt verwacht. Voor hem en de anderen heeft van Schaik daarom een lijst samengesteld met criteria.

  • Tijdelijk geen stoeptegels naar of tegen ME-busjes gooien
  • Geen armgebaren maken naar politieagenten
  • Pyrotechnische middelen tijdelijk afsteken in de eigen achtertuin
  • Terrasstoelen, verkeersborden etc. laten staan
  • Niet met een bivakmuts op heel hard ‘jaaaa’ schreeuwen
  • Iemand met een andere kleur sjaal niet halfdood meppen
  • Geen groepsfoto’s van geblurde personen die een vuistje ballen

Bert geeft toe dat het een lastige opgave wordt. 'Kijk, ik doe dit al 20 jaar. Niemand van onze groep heeft mij ooit verteld dat ik niet goed bezig was. Sterker nog, soms gaan we snuiven, kijken we foto's terug en dan moeten we allemaal hard lachen. Ik wist niet dat er mensen bestaan die er de lol niet van inzien. Al zijn nieuwe inzichten natuurlijk nooit verkeerd.'

We doen dit voor 0,7% van onze fans

Volgens Van Schaik is de test speciaal voor 0,7% van alle Nijmeegse fans. ‘’99,3% procent weet gelukkig al wat de definitie is van normaal functioneren in de maatschappij’. De directeur hoopt op wederzijds begrip.

Op 27-02 is de testcase afgelopen en zal er worden geëvalueerd. Tegen die tijd hoopt de NEC-bestuurder een positieve gedragsbeïnvloeding te hebben bewerkstelligd. Na die datum mag alles weer zoals voorheen zijn.