Zoeken

Het coronavirus waart al een tijdje rond en dat heeft een grote impact op het dagelijks leven en daarbij ook op het (betaalde) voetbal. Hoe gaan clubs om met het coronavirus? Wanneer wordt er weer publiek toegelaten of blijven we alleen voetbal kijken op tv? En hoe is de financiële situatie van de clubs? 


Hoe blijven supporters betrokken bij hun club?

Aangezien er geen supporters worden toegelaten in het stadion, zijn zij aangewezen op de televisie om de wedstrijden van hun club te volgen. De kans bestaat dat hierdoor de binding met de club verdwijnt, want wat is er mooier dan de wedstrijden ‘in het echt’ in het stadion te bekijken? Veel clubs gebruiken de (sociale) media om hun band met de achterban te behouden. Zo zijn er extra filmpjes te vinden van de club op het internet, zijn er videoboodschappen van spelers en worden supporters gebeld voor een praatje.


Toch weer publiek?

Van de overheid mogen bepaalde clubs testen uitvoeren door een beperkt aantal toeschouwers toe te laten bij een van hun wedstrijden. Deze supporters worden zowel voor als na de wedstrijd getest op Covid- 19. Tevens worden de supporters vijf dagen na de wedstrijd opnieuw getest. Tijdens de wedstrijd blijven de supporters in een ‘bubbel’ die zij niet mogen verlaten. Deze test wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Het is dus nog niet zover dat er weer structureel toeschouwers worden toegelaten, maar het zou natuurlijk fijn zijn dat er snel meerdere clubs publiek mogen toelaten op deze manier.


Wat gebeurt er bij een toename van besmettingen?

Als in het land de besmettingen toenemen dan is de kans groot dat dit in het betaald voetbal ook gebeurt. In de eredivisie kregen vooral PSV en AZ tot nu te maken met veel besmettingen. Ondanks dat de spelers en de staf regelmatig worden getest en zoveel mogelijk in een soort bubbel verblijven, duiken er toch regelmatig nieuwe coronagevallen op. Veel clubs vinden het dan ook lastig om hiermee om te gaan. Ga je bijvoorbeeld spelen als er een speler op de ic terechtkomt? Natuurlijk zijn er ook stafleden die wat ouder zijn en kwetsbaarder zijn bij een coronabesmetting. Het kan dus best zo zijn dat bij een flinke toename van besmettingen de competitie toch weer stilgelegd wordt.


De financiële gevolgen

De lege stadions zorgen voor het mislopen van een flink aantal inkomsten voor de clubs in de eredivisie. Bij veel clubs bedragen de inkomsten uit toeschouwersaantallen vijftig procent of meer van de begroting. Als die ineens wegvallen, is het lastig om het betaalde voetbal vol te houden. Ook sponsoren hebben het moeilijk in deze tijden, dus daar zullen de inkomsten ook minder worden. Veel clubs doen dan ook een verzoek op de supporters door bijvoorbeeld het betaalde bedrag aan seizoenkaarten voor dit seizoen niet terug te hoeven geven. 


De coronazondaars

Ondanks dat de voetballers geacht worden om in een bubbel te blijven, valt dat voor veel spelers toch niet mee. Ook in de voetballerij vind je mensen die erg veel moeite hebben om zich te houden aan de coronamaatregelen. Met name rond de Kerst kwamen in de Engelse Premier League veel spelers bij elkaar of zochten toch hun familie op. 


Dit zette weer kwaad bloed bij de managers van de clubs, want die zagen het aantal besmettingen stijgen en wedstrijden worden afgelast. De voorzitters van veel Premier Leagueclubs overwogen dan ook om de competitie tijdelijk stop te zetten. Het Duitse Borussia Mönchengladbach zette zelfs een speler (Embolo) uit de selectie wegens het voortdurend overtreden van de coronamaatregelen.


Mogen spelers nog juichen?

In principe zouden spelers elkaar hoogstens een boks mogen geven als er gescoord is, maar we zien op tv dat spelers elkaar veelvuldig om de nek vliegen als er een doelpunt valt. Ook stafleden vallen elkaar vaak juichend in de armen. Op zich kan dit geen kwaad, want iedereen rondom de wedstrijd is negatief getest. Toch zijn er veel mensen die zich ergeren aan juichende spelers en stafleden. Ter illustratie: je mag je moeder of vader niet opzoeken in een verpleeghuis en de spelers knuffelen maar raak. Dat zet kwaad bloed. Spelers en stafleden zullen er toch ook rekening mee moeten houden dat ze een voorbeeldfunctie hebben.  


Voetbal kijken op TV


Gelukkig hebben de meeste competities er al relatief snel voor gekozen om wel wedstrijden zonder publiek te spelen. Voor veel toeschouwers is dit wel enorm wennen geweest. Enorme stations waar helemaal geen publiek in zit is een hele andere beleving. Ook daar heeft de tijd voor verschillende creatieve veranderingen gezorgt. Zo worden er digitale oplossingen gezocht om de stoelen te bedekken en zijn audiobanden toegevoegd voor de beleving. Op Voetbal Vandaag staat een altijd actueel overzicht van de wedstrijden die van vandaag of morgen.