Zoeken

Een olijke mededeling vanuit de Hofstad: Volgens ‘betrokkenen’ (mooi woord, zegt niets) is er witte rook in zicht aangaande een coalitieakkoord tussen de partijen VVD, CDA, ChristenUnie en D66. ‘Als het meezit, kan het eind volgende week allemaal geregeld zijn’, aldus een van de ingewijden tegenover RTL Nieuws.

Komt allemaal door Kamerführer Vera Bergkamp, die vorige maand op een nette toon, want zo gaan wij in een beschaafd land als Nederland met elkaar om, insinueerde op te schieten met formeren. De totstandkoming van het vorige kabinet duurde slechts 225 dagen, een record. Op het moment van schrijven staat de teller op 236 dagen, ook weer een record. U vraagt zich af waarmee men zo drukdoende is in de tussentijd? Nouja, gewoon. Dwarsbomen, reces, dwarsliggen, reces en tussendoor veel declaraties insturen en belangrijk doen op tv.

Voor de geloofwaardigheid komt informateur Wouter Koolmees aan het woord. Hij erkent dat er haast achter het formeren zit. ‘Het tempo is hoog, we zijn meters aan het maken’. Leuk allemaal, maar there ain’t no party without voorbeeld-Gristen Gert-Jan Segers. ‘Deze snelheid heb ik 4 jaar geleden niet meegemaakt’.

Ironisch om over snelheid te beginnen na 236 dagen wachten. Klinkt alsof er blaadjes op het spoor liggen en de trein 8 uur te laat komt, waarop de conducteur door de luidsprekers schreeuwt wat een prach-tige dag het vandaag is. Segers, waar kennen we die ook alweer van? Ah, natuurlijk. De beste man wilde ooit de acute woningnood in Nederland oplossen met het binnenhengelen van vluchtelingenkamp Moria, op het ooit zo paradijselijke eiland Lesbos, Griekenland. Als het moest ging hij ze anders persoonlijk wel ophalen. Boek een Ryanair-ticket naar Lesbos en vraag rond hoeveel hij er heeft opgehaald. Zo betrouwbaar is Gert-Jan Segers.