Zoeken

Pinot Grigio is een populaire en verfrissende witte wijn die over de hele wereld wordt genoten en die verrassende gezondheidsvoordelen kan hebben voor degenen die het met mate consumeren. 

Wat is Pinot Grigio?

Pinot Grigio is een witte druif met een grijs/bruine schil die nauw verbonden is met de gelijknamige witte wijn. Deze populaire variëteit van witte wijn biedt frisse fruitige hints van citroen, meloen, appel, peer, evenals een zoete honingachtergrond. De Pinot Grigio wordt gemaakt met verschillende niveaus van zoetheid. Een glas van deze wijn bevat gemiddeld tussen de 140-170 calorieën. Deze verfrissende en toch fruitige wijn is de afgelopen decennia populair geworden en wordt vooral in de zomer beschouwd als een gemakkelijk te drinken publiekstrekker. Door de enorme populariteit is er echter ook een markt ontstaan ​​voor Pinot Grigios van lagere kwaliteit.

Types wijn

Als populaire en wereldwijd geteelde druif zijn er tal van soorten en genuanceerde stijlen van deze wijn. Over het algemeen kun je de verschillende pinot grigios echter in drie groepen plaatsen; mineraal & droog, fruitig en droog, of fruitig en zoet. Deze variëteit wordt meestal gedomineerd door droge wijnen, dus als je een soortgelijke wijn wilt, gemaakt van dezelfde druif die iets fruitiger en zoeter is dan de gemiddelde pinot grigio, probeer dan een pinot gris!

Pinot Grigio versus Pinot Gris

Hoewel het beide wijnen zijn van dezelfde druifsoort, zijn er enkele verschillen tussen deze twee soorten wijn.

Oorsprong
De naam voor pinot grigio is afkomstig uit Italië.
De naam voor pinot gris is afkomstig uit Frankrijk.

Verscheidenheid
De druiven voor pinot grigio-wijnen worden eerder geoogst dan de druiven voor pinot gris.

Smaak
Pinot grigio-wijnen zijn meestal lichter, frisser en knapperiger dan de pinot gris.
Pinot gris-wijnen zijn meestal rijker, zoeter en pittiger dan grigios.

Pinot grigio  is een witte wijn die vaak licht, knapperig en droog is met veel pittige, verrukkelijke zuren. Het heeft verschillende namen, afhankelijk van het land: pinot grigio in Italië, pinot gris in Frankrijk, grauer burgunder in Duitsland en grauburgunder in Oostenrijk. Pinot grigio is de op één na populairste witte wijn in Amerika, en hoewel het niet altijd de beste keuze is voor kenners, is het overal geliefd bij wijndrinkers. Net als andere witte wijnen bevat hij relatief weinig alcohol.

Pinot Grigio uit Kroatië
De Pinot Grigio uit Kroatië staat bekend als levendig, warm, geperfectioneerd, harmonieus, met uitgesproken fruitigheid en frisheid, zonder kruidigheid aangetast door hout. Van een helderdere strogele kleur, kristalhelder; Neus van rijp wit en groen fruit van eigen bodem, zoals appels, peren, perziken, maar ook tropisch fruit - sporen van kiwi zijn waarneembaar, evenals een nuance van citroenschil en hooi. Zout in de mond, passende zuurgraad harmonieus samen met milde verrukking. Mooi ronde smaak, blijft lang in de mond.

Pinot Gris (Kroatisch: Pinot Sivi) is een witte wijndruif waarvan de bessenhuid roodachtig tot rood en grijs is. Het wordt buiten Italië en Frankrijk veelal aangeplant in het continentale deel van Kroatië.