Zoeken

Op een bepaald moment vraag je je misschien af waarom geld belangrijk is en begin je de rol die het in je eigen leven speelt te analyseren. 

En onze maatschappij heeft veel verschillende standpunten als het gaat over geld en geluk, hoeveel geld echt genoeg is, en hoe je beter met geld kunt omgaan. 

Je hebt vast ook veel van de verschillende gezegden over geld gehoord, hetzij grappig, hetzij om een bepaald punt te raken om je aan het denken te zetten. 

Mocht je meer willen verdienen, dan kan je altijd de tips van Classylife even doorlezen.

Je kent ze wel, zoals: 

  • "Met geld koop je geen geluk". - Spreekwoord
  • "Geld is de wortel van alle kwaad". - 1 Timoteüs 6:10
  • "Geld hebben is niet alles, het niet hebben wel."  - Kanye West

Maar je hebt waarschijnlijk al veel spreekwoorden, beroemde citaten, of andere gezegden gehoord van mensen om je heen. En hoewel er een kern van waarheid in kan zitten om geld niet je hele leven en keuzes te laten dicteren, IS geld toch belangrijk.

Waarom is geld zo belangrijk?

De reden dat geld zo belangrijk is, is dat het je opties geeft om een beter leven te leiden dat je zelf kiest en je de touwtjes in handen geeft. Geld hebben en goed met je financiën kunnen omgaan geeft je ook vrijheid en opties om te beslissen hoe je wilt leven en de dingen te steunen waar je in je leven het meest om geeft. 

En ja, het is waar dat geld je niet noodzakelijk voor altijd volledig geluk kan kopen en dat hebzucht mensen vreselijke dingen kan laten doen. Kijk wat de honger naar meer rijkdom en geld deed met Bernie Madoff en hoe hij de vele gezinnen die bij hem investeerden ruïneerde. 

Maar hoewel er waarheid zit in sommige van de negatieve connotaties aan geld, heb je uiteindelijk de kracht om te dicteren hoe je geld gebruikt en of je het je laat beheersen. 

Geld is niet alles in deze wereld, maar het kan wel krachtig zijn om je te helpen je doelen te bereiken en je het beste te laten maken van het korte leven dat we allemaal hebben. 

De echte voordelen van geld

Hoewel je niet je hele leven hoeft te richten op geld en het vergaren van rijkdom, is het toch belangrijk om je tijd te besteden aan het begrijpen ervan en het opbouwen van een strategie.  

Kijk, we weten allemaal dat meer geld betekent dat je je over het algemeen een chiquere levensstijl kunt veroorloven, grotere huizen, betere vakanties, en blitse auto's. Maar die materiële zaken zijn niet de echte voordelen van geld hebben en de tijdelijke opwinding van die zaken vervliegt snel.

Dus waarom is geld belangrijk? 

Geld geeft je vrijheid

Geld is belangrijk omdat het je de vrijheid geeft om te doen wat je wilt, wanneer je wilt, waar je wilt. 

Heb je hobby's die je wilt nastreven? Een droom om je eigen bedrijf te beginnen? Geld geeft je de vrijheid om die gebieden te verkennen en een beetje risico te nemen. 

Geld geeft je opties 

Keuzes kunnen maken en opties hebben is een van de beste gevoelens in de wereld. Weten dat je in een bepaalde situatie vastzit omdat je het geld of de financiële hulp nodig hebt is frustrerend, dus dat uit je leven verwijderen is een grote opluchting.  

Als je geld hebt, heb je zelf in de hand wat je wel of niet wilt doen. Wil je een andere carrière? Wil je naar een andere staat of een ander land verhuizen? Wil je ergens nieuw op vakantie? Doe het. 

Geld schept financiële zekerheid 

Een van de krachtigste gevoelens die je kunt hebben is de wetenschap dat je je geen zorgen over geld hoeft te maken. Financiële stress is een veel voorkomend probleem bij mensen en gezinnen, dat een enorme last kan opheffen. 

Of je nu je baan verliest of er gebeurt wat economische onrust, je maakt je geen zorgen over het betalen van rekeningen, het betalen om naar een dokter te gaan om medische redenen, of je af te vragen waar je volgende maaltijd vandaan zal komen.

Geld hebben en een financieel plan hebben schept meer zekerheid voor jou en je gezin. 

Geld kan meer levenservaringen scheppen

Het leven is kort en gaat snel voorbij, wat betekent dat je de beste dingen die het leven te bieden heeft moet willen ervaren terwijl je hier bent. 

Geld oppotten en nooit iets beleven is verspilling, je kunt het geld tenslotte niet meenemen naar het graf! Hoewel dat misschien geen mooi beeld schetst, is het toch helemaal waar. 

Als je geld hebt, schept dat mogelijkheden om meer uit het leven te halen, de wereld rond te reizen, nieuwe dingen te proberen, en uit je eigen luchtbel te stappen van waar je woont. Dit kan ook bijdragen tot meer geluk in het algemeen, omdat je meer ervaart van wat het leven te bieden heeft. 

Geld helpt je je gezin meer te geven

Hoewel generationele rijkdom een goede zaak kan zijn, is er een dunne lijn in het bijbrengen van goede waarden en arbeidsethos aan je kinderen die verder gaat dan alleen maar geld aan hen overhandigen. 

Maar geld is belangrijk omdat je je gezin betere kansen op onderwijs, betere gezondheidszorg, en een betere start in het leven in het algemeen kunt geven. 

Er zijn genoeg kinderen die verwend worden en dat schept onrealistische verwachtingen van geld terwijl ze opgroeien. Maar daar komt het op aan ze over geld te leren en ze niet alle kleine luxe te geven zonder hard te werken. 

Geld laat je teruggeven

Op een bepaald moment bereik je misschien een inkomensniveau of financiële vrijheid waarin je het je kunt veroorloven om terug te geven. Het helpen van goede doelen, je plaatselijke gemeenschap, of andere doelen is een geweldig gevoel en het kan geluk scheppen als je anderen helpt.

Ja, er zijn ook wat belastingvoordelen als je aan goede doelen schenkt, maar hopelijk zou dat niet je belangrijkste drijfveer zijn om terug te geven. 

Dat zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom geld belangrijk is en dingen zouden moeten zijn waar je over nadenkt bij je eigen streven naar financiële onafhankelijkheid. Maar er zijn vast nog andere redenen waarom geld ook voor jou belangrijk kan zijn. 

De negatieve kanten van geld

Hoewel er veel voordelen zijn aan het hebben van geld, zijn er ook negatieven aan. Je energie richten op geld verdienen, sparen en investeren is belangrijk, maar het is een zorgvuldig evenwicht om het niet elke kleine beslissing die je neemt te laten verteren. 

Obsesseren over geld veroorzaakt problemen 

Hoewel we allemaal naar geld of financiële rust kunnen streven, kan obsessief bezig zijn met geld en geld verdienen echt problemen in je leven veroorzaken.

Als je al je tijd besteedt aan geld en probeert er meer van te verwerven, kun je uiteindelijk je relaties met familie en vrienden kapot maken. Het kan je ook op een pad brengen van onethisch gedrag of criminele activiteiten, alleen maar om meer geld te krijgen.

Een obsessie voor geld hebben is een destructieve stoornis die je leven en dat van anderen kan ruïneren. Zeker, je kunt al het geld van de wereld hebben, maar als je iedereen vertrapt, wie zal er dan naast je staan die van het leven geniet? Niemand of niet iemand die je zou vertrouwen om oprecht om jou te geven en niet om je rijkdom.

Geld verdienen kan meer stress veroorzaken 

Niet alleen kan geld financiële stress helpen verminderen, maar het kan ook meer ongewenste stress veroorzaken. Grappig hoe dat werkt, is het niet?

Voor mensen waar geld nooit genoeg is, hoeveel ze ook hebben - kan het in feite meer stress veroorzaken.

Je merkt dat je elke week krankzinnige uren werkt, elk wakker moment doorbrengt met denken aan geld, en zelfs angstig wordt over je inspanningen voor meer. Die stress eist niet alleen een tol op je geestelijke en lichamelijke gezondheid, maar heeft ook invloed op de mensen om je heen, zoals familie en collega's.

Kan meer familiale onenigheid veroorzaken 

Als je niet op dezelfde lijn zit met je echtgenoot of familie, zal geld zeker een veel voorkomend wrijvingspunt zijn. En je zult het zeker niet ALTIJD met elkaar eens zijn, maar het hebben van gelijksoortige waarden en gedachten over geld kan de onenigheden beperken.

Hoeveel geld is genoeg? 

Zoals je uit het bovenstaande kunt zien is er niets mis met het streven naar financiële onafhankelijkheid en geld. Maar er kunnen ook schaduwzijden zijn.

Het probleem begint als je je laat verteren door hebzucht en merkt dat je alles doet wat nodig is om meer geld te verdienen. Dit is het moment waarop je mensen begint te kwetsen, vrienden en familie van je vervreemdt, en op een zelfdestructief pad terechtkomt. 

De vraag die je jezelf echt moet stellen is hoeveel geld is genoeg? 

Voor velen die financiële vrijheid willen nastreven, komt dat getal van hoeveel is genoeg neer op 25x de jaarlijkse uitgaven. Dus stel dat je uitgaven €30.000 per jaar zijn, dan zou je idealiter €750.000  willen sparen of belegd willen hebben. 

Dit is de beste basislijn om te evalueren waarom geld belangrijk voor je is en hoeveel genoeg moet zijn. Het is een goed doel en bedrag waarbij je gelukkig kunt leven en comfortabel in het leven kunt staan. 

Voor sommige mensen lijkt dat 25x doel meer dan genoeg, niet iedereen hoeft te zijn als Warren Buffett of de volgende Jeff Bezos. En voor anderen zouden ze nooit tevreden zijn met dat bedrag.

Geluk vervaagt na een bepaald bedrag 

Het is een goed idee om een budget te hebben, financiële doelen, en misschien een netto waarde getal dat je nastreeft. Dat is nooit een slechte zaak! 

Maar vaak is het gemakkelijk om in een wervelwind van slechte uitgavengewoonten terecht te komen of steeds meer nodig te hebben, nooit tevreden te zijn met wat je hebt. 

In een boeiend onderzoekvan Daniel Kahneman en Angus Deaton, onderzoeken de auteurs de invloed van geld op je algemeen welzijn. 

In essentie waren de belangrijkste bevindingen uit hun onderzoek dat geld de tevredenheid kan blijven verhogen tot elk bedrag, maar dat geld alleen invloed heeft op je algehele geluk tot een jaarinkomen van €75.000

Hoewel het onderzoek veel dieper gaat en uit 2010 stamt, is het toch iets om in gedachten te houden als je geld nastreeft en over je financiën nadenkt. 

Conclusie

Gezondheid en gezin zijn enkele van de belangrijkste dingen in het leven. Als je die twee dingen hebt, dan leef je een behoorlijk rijk leven. Maar het belang van geld valt niet te ontkennen, en ook niet dat het betere levenskansen kan scheppen.

Natuurlijk zal geld niet al je problemen oplossen en als je vóór geld een ongelukkig mens was, dan kan het verwerven van wat rijkdom slechts een tijdelijke oplossing zijn. 

De echte mogelijkheid is het juiste evenwicht te vinden waarin je geld ziet als belangrijk, maar als een hulpmiddel dat je kan helpen betere levenservaringen en kansen te creëren.