Zoeken

Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 30 procent van de zelfstandig wonende mensen, die ouder zijn dan 65 jaar, minstens één keer per jaar valt. Ook is er gebleken dat in 40 tot 60 procent van deze gevallen, de val leidt tot lichamelijk letsel. Dit is een behoorlijk aantal en dit kan leiden tot valangst bij ouderen. Dit kan weer eenzaamheid veroorzaken en hierdoor kan de gezondheid een flinke achteruitgang boeken. Bent u zelf 65 jaar of ouder of kent u iemand die deze leeftijd heeft, waarbij de kans op vallen toeneemt? Lees dan vooral verder om erachter te komen wat u aan valpreventie kunt doen!

Valpreventie, hoe doet u dat?

Hoe ouder u wordt, hoe sneller een val tot serieus letsel kan leiden. Dit betekent niet dat u uzelf moet verschuilen, maar juist dat u actief moet zijn. Dit zorgt er namelijk juist voor dat u weerbaarder bent en blijft. Om eventueel letsel te voorkomen, geven wij u een paar tips mee. Deze tips voor valpreventie bestaan uit:

  • Laat regelmatig uw ogen checken
  • Houdt uw woning veilig
  • Zorg voor goede en stevige schoenen
  • Beweeg regelmatig

Laat regelmatig uw ogen checken

Het is heel waarschijnlijk dat naarmate u ouder wordt, uw ogen minder goed zullen werken dan u gewend bent. Uw ogen kunnen geleidelijk achteruitgaan en dat is de reden dat u het niet altijd op zal merken, wanneer uw ogen achteruitgaan. Het is uiteraard gevaarlijk als u sommige dingen niet meer goed ziet. Laat dus regelmatig uw ogen checken en zorg ervoor, dat indien nodig, u de sterkte van uw bril of lenzen laat aanpassen.

Houdt uw woning veilig

Zorg ervoor dat u uw woning veilig houdt. Zorg ervoor dat het gevaar van bijvoorbeeld losse draden, gladde ondervloeren of misschien wel van donkere ruimtes, onschadelijk wordt gemaakt. Indien u deze gevaren aangepakt heeft, wordt de kans op vallen in uw woning al aanzienlijk kleiner.

Zorg voor goede en stevige schoenen

Uiteraard is het erg belangrijk om stevige en goede schoenen te dragen. Zorg voor schoenen met een goed profiel, die dus geen gladde onderkant hebben. Denk uiteraard ook aan andere kleding, zoals lange kleding, wat onder uw schoenen terecht kan komen. Door u bewust te zijn van eventuele gevaren, kunt u in veel gevallen een val al voorkomen.

Beweeg regelmatig

Het is niet nodig om uzelf binnenshuis te verstoppen, om een val te voorkomen. In tegendeel! Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat uw gewrichten en spieren sterk blijven. Ook zult u vertrouwen houden in uw eigen lichaam, omdat u ziet wat u allemaal nog kunt. In beweging blijven is dus één van de belangrijkste tips die ik u kan meegeven.

Conclusie valpreventie

Indien u onze tips opvolgt, zult u de kans op een val aanzienlijk verkleinen. Wij raden u zeker aan om familie, vrienden en kennissen te betrekken. Zij kunnen u helpen bij het verwezenlijken van al deze tips voor de valpreventie. Het is dus belangrijk om in beweging te blijven en hierbij kan een fysiotherapeut helpen. B&B Healthcare is een ervaren fysiotherapeut in Den Haag en omgeving en hebben vaak te maken met revalidaties van ouderen en/of het verbeteren van de balans. Vraag gerust om meer informatie en/of maak gerust een afspraak aan.