Zoeken

Het is een normale gang van zaken dat een baby veel huilt. Het is immers zijn manier van communiceren. Echter kan er ook sprake zijn van "overmatig huilen", ook wel een huilbaby genoemd. In Nederland alleen al heeft zo'n 15% van de baby's last van overmatig huilen. Het is overigens wel belangrijk om een medische oorzaak uit te sluiten voordat we het een "huilbaby" noemen. 

Wat zijn de kenmerken van een huilbaby?

Als een baby minimaal drie weken, drie dagen per week en drie uur per dag huilt, wordt er gesproken van een huilbaby. Dit is de meest voorkomende kenmerk. Daarnaast zijn de volgende symptomen ook kenmerken voor een huilbaby:

- Naast het huilen is er ook sprake van krijsen;
- De baby is erg actief en beweegt overmatig tijdens het huilen;
- De baby is moeilijk te troosten;
- De baby is schrikachtig;
- De baby gaat zich overstrekken.

Na 6 á 8 weken wordt er een piek bereikt en zal de duur ervan vervolgens langzaam afnemen. 

Waar kunt u zelf op letten?

Er zijn een aantal punten waar u als ouder zelf op kunt letten voordat u denk dat er sprake is van overmatig huilen. 

1. Wanneer huilt de baby voornamelijk? Is dat in het begin van de dag of juist op het einde? Of is het vooral na het eten?
2. Is de baby overprikkeld door bijvoorbeeld teveel geluid of licht? 
3. Heeft de baby voldoende slaap?

Wellicht dat u een huildagboek kunt bijhouden om te kijken of er structuur in zit en meer inzicht krijgt. Ook is het verder belangrijk dat u als ouder niet emotioneel reageert, want daar reageert een baby sterk op. 

Kinderfysiotherapie

Een kinderfysiotherapeut zal aan de hand van o.a. bovenstaande vragen onderzoeken waar het overmatig huilen vandaan komt. Ook zal een kinderfysiotherapeut ouders adviseren en begeleiden over de positionering en hantering om de baby te kalmeren. 

B&B Kidscare is een ervaren kinderfysiotherapeut in Den Haag en heeft veel ouders geholpen met een huilbaby.