Zoeken

Seksuele gezondheid is veelbesproken. Hoewel er nog altijd een soort taboe rondom seksualiteit heerst, wordt het belang van seksuele gezondheid steeds meer begrepen. Het omvat dan ook zowel lichamelijke als mentale gezondheid, en is om die reden een zeer belangrijk onderwerp. Een onderdeel hiervan is anticonceptie. Dit speelt een grote rol in gezondheid en veiligheid. 

Anticonceptie en seksuele gezondheid

Zoals hierboven toegelicht, valt zowel je lichamelijke als je mentale gezondheid onder seksuele gezondheid. Ook wanneer er naar voorbehoedsmiddelen wordt gekeken, geldt dat er naar beide aspecten van je gezondheid dient te worden gekeken.

Lichamelijk

Dat het gebruiken van anticonceptie belangrijk is voor je lichamelijke gezondheid, is natuurlijk duidelijk. Er zijn twee hoofdredenen om anticonceptie zoals een condoom te gebruiken:

  • Het voorkomen van zwangerschappen

  • In het geval van condooms: bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s).

Anticonceptiemiddelen worden vooral gebruikt om zwangerschappen tegen te gaan, maar de tweede reden is natuurlijk ook belangrijk wanneer er wordt gekeken naar seksuele gezondheid. Vooral wanneer je bedpartner iemand is die je nog niet heel goed kent, is het van belang om preventieve maatregelen te nemen. Het gebruiken van een condoom is hier een voorbeeld van.

Mentaal

Het mentale aspect is ook relevant. Wanneer je anticonceptie gebruikt, voel je je veiliger. Bij juist gebruik voorkom je dat je ongewild zwanger raakt (of dat je je partner onbedoeld zwanger hebt gemaakt). Ook voorkom je met condooms soa’s. Dit is niet alleen lichamelijk belangrijk, maar ook voor je geestelijke gezondheid. Wanneer je weet dat je veilig bezig bent, zul je je mentaal ook beter en rustiger voelen.

Bekendste voorbehoedsmiddelen

Dat het gebruiken van een voorbehoedsmiddel belangrijk voor je gezondheid en veiligheid is, is duidelijk. Er bestaan echter meerdere soorten anticonceptie. De twee bekendste anticonceptiemiddelen zijn het condoom en de pil. Lees hieronder voor meer informatie.

Condoom

Wanneer je kijkt naar de twee hoofdredenen om anticonceptie te gebruiken, dus zowel het voorkomen van zwangerschappen als bescherming tegen soa’s, wordt het al snel duidelijk dat het condoom een belangrijk voorbehoedsmiddel voor je seksuele gezondheid is. 

 

Bij juist gebruik van condooms, is de betrouwbaarheid van condooms om zwangerschap te voorkomen 98%. Dit maakt ze hiervoor geschikt. Daarnaast is voor je gezondheid het voorkomen van soa’s dus belangrijk.

De pil

 

Naast het condoom wordt ook de pil vaak gebruikt, zowel in Nederlands als in andere landen. Bij juist gebruik van de pil is de kans op zwangerschap zeer miniem. Dat maakt deze anticonceptiemiddel dus geschikt voor als je een zwangerschap wilt voorkomen.