Zoeken

Afghanistan schijnt een mooi land te zijn. Tenminste, dat staat op YouTube. Er is geen zinnige Europeaan die zijn vakantiecentjes uitgeeft aan een budgetvlucht naar het sprankelende Kabul, maar dat terzijde. Met een lijst van religieuze regels gaan de machthebbers van gezelligheidsvereniging Taliban, het land weer great again maken.

En hoe lukt dat beter dan met regels uit het jaar 632? Het ministerie van de bevordering van deugd en het beletten van zonde, de Afghaanse versie van de ChristenUnie, is onder meer van mening dat vrouwen niet thuishoren in drama- en soapseries. Mag niet meer. Taliban chimies moeten zich bezighouden met hun kerntaak: jonge strijders op de wereld bomgordeldroppen. Het nieuws presenteren mag alleen met het vrijheidssymbool hijab.

Mannen mogen nog wel in series spelen. Dat is fijn, want anders is het ook maar zo'n kale boel.  Ze moeten zich echter wel 'gepast' kleden. Naar een onbekende dresscode. Tenslotte moeten films per heden in lijn zijn met de Afghaanse waarden. Driemaal raden welk onderwerp favoriet is. Leontien, mag ik de letter R, E, L, I en G?

Enfin, met deze maatregel worden vrouwen wederom een paar eeuwen terug in de tijd gesmeten. Recent werd hen al verboden te sporten en te studeren. Toch besluiten we dit bericht met enig positivisme. Enkele dagen geleden werd namelijk bekend dat inwoners van Nederland en Duitsland de salarissen gaan ophoesten van de Taliban-ambtenaren. Een fijne herinnering aan uw stem op D66 of GroenLinks.