Zoeken

Schoolopperhoofd Sharon van opvoedkamp basisschool de Springplank is in alle staten, nu haar instituut wordt overspoeld met kansarme kindjes uit mogelijk nog kansarmere gezinnen. Tegenover het AD vertelt de directrice wat zij dagelijks meemaakt.

'Kinderen van 4 jaar worden naar school gestuurd in een luier, weten niet hoe ze hun jas moeten dichtknopen en komen niet verder dan gebrabbel in onverstaanbare taal'. Het is echt toeval dat de school in de 'kwetsbare' wijk Prinsenhof staat, waar een meerderheid van de inwoners toevallig ook allochtoon is. Maar, zo dekt Sharon zich in, 'We zien het ook bij kinderen van wie de ouders uit Nederland komen'. 

In ieder geval is het een grote opvoedkundige teringzooi in Leidschendam. Inmiddels is ruim een kwart van alle vier- tot zesjarigen op de school aangemerkt als zorgenkindje. Ook op basisschool de Vuurvlinder ervaart men dergelijke toestanden als maatschappelijk drama. Directeur Rob Hovier: 'Vergeet niet dat wij gewend zijn onze peuters al vanalles te leren, dat is niet in alle culturen zo'.

De oplossing? Mooie teksten zoals 'hulp aan de ouders', 'acties in de wijken' enzovoort.