Zoeken

Beroepsdemonstrant Jerry Afriyie en consorten waren vandaag op groepsuitje in Breda op zwarte-piet-verdwijn-missie. Jaartal nummertje zoveel. Demonstreren tegen racistische mensen, racistische standbeelden en racistische stadsbesturen die zelf niet doorhebben dat ze racist zijn. Telkens weer dat ongoing rouwproces bij het waarnemen van een pruik en gouden oorringen. 

Daar vallen geen grappen over te maken. Sterker nog, waarom blijft iedereen maar over corona lullen. Is er dan niemand die prioriteiten schijnt te willen herkennen? Nu Zwarte Piet in Nederland zo’n beetje uitgebannen is, heet de nieuwe aartsvijand Grijze Piet. Een schijnoplossing doordrenkt van rasiesme, aldus boze actievoerders. Afriyie laat via zijn tolk weten dat ‘Breda zich moet schamen’.

Want grijs bevat immers zwarte tinten en is dus nog steeds erg confronterend. Iets dat demonstrant Emma uit Breda, toevallig vrij vandaag, beaamt. Tegen de plaatselijke AD-verslaggever vertelt zij zich te schamen voor haar stad. Actievoerder Marieke kondigt aan te zullen doorgaan met leuzen scanderen en kartonnen bordjes omhoog houden tot Breda in gaat zien dat de stad voor sommige bevolkingsgroepen onleefbaar is geworden.

De intocht verliep overigens naar wens. Zonder publiek. Er zijn in totaal 11 personen aangehouden. De pliesie wil niet vertellen wat zijn op hun roe kerfstok hebben.