Zoeken

Nederland anno 2022: Elke vrouw die langer dan 2 seconden wordt aangestaard voelt zich vernederd, heeft slachtofferhulp nodig en wil vooral gehoord worden. Mannen zijn bestempeld als viezeriken. Nog erger dan ongedierte. Nee, het is geen pretje om man te zijn. Continu moeten leven in angst om alles kwijt te raken. Omdat het je toevallig een leuk idee leek de bus te nemen met kassameisje Marieke. 

Marieke uit Osdorp wil anoniem haar verhaal doen. Dat ene appje met de angstaanjagende woorden: ‘Yoooo. Ik zou het leuk vinden om na werktijd samen de bus te nemen’. Die onmiskenbare onderliggende dwang was buiten alle proporties. Hij vroeg helemaal niet of ik het ook leuk zou vinden. Ik voelde me verplicht de bus te nemen want ja…Anders had ik moeten lopen.

Alles komt zo dichtbij

Sinds The Voice en Marc Overmars komt het allemaal weer heel dichtbij. Hoe tien minuten in lijn 28 het leven van Marieke voorgoed veranderd hebben. ‘Het is een soort gewoonte voor me geworden om naar de grond te staren en pas op het laatste moment in de bus te stappen. Als ik zeker weet dat ik niet gedwongen naast iemand hoef te zitten, omdat alle andere plaatsen al bezet zijn. Anders wacht ik op de volgende bus. Dat zorgt ervoor dat ik tijdens spitsuur niet kan reizen.

Busbedrijf ook schuldig

Marieke is overigens al 10 jaar single. ‘Het is gewoon heel zwaar. Stel dat een jongen interesse in mij toont en ik vertel dit verhaal. Veel mannen willen geen meisje met emotionele bagage. Soms denk ik: Waarom heeft God mij niet gewoon lelijk gemaakt?

Ik heb besloten alsnog aangifte te doen in de hoop dat ik dit eindelijk kan verwerken. Mijn advocaat heeft daarnaast een schadeclaim ingediend bij de bij de nazaten van de Zwitser Nicolas Cugnot want ja… Als hij de automobile in 1763 niet had ontworpen, had de RET nooit een bus gebouwd. Dan was de dader nooit op het idee gekomen mij te vragen om samen de bus te nemen.